Deserturi

Galuste cu prune

Desi nu eram neaparat fana a acestei retete, am devenit pe parcurs datorita iubitului meu. Este desertul lui preferat pe care recunosc ca il prepar cat de des pot in perioada in care prunele sunt pe piata si au gust.

Incepem prin a spala prunele bine, le taiem pana la jumatate si indepartam samburele. Le presaram 3 linguri de zahar peste si le lasam deoparte.. Separat, intr-o tigaie, punem 75 gr de unt la topit, dupa care adaugam pesmetul in care amestecam pana se rumeneste frumos. Cand ajungem la o culoare frumoasa, aurie, adaugam restul de zahar.. Preparam piureul dupa reteta clasica, prin fierberea cantitat

Galuste cu prune


Portii

15

portii


Timp preparare

30

minute


Timp gatire

30

minute

Ingrediente

  • 750 gr cartofi

  • 200 gr faina

  • 2 linguri ulei

  • 1 kg prune

  • 10 linguri zahar

  • 100 gr unt

  • 200 gr pesmet

  • 4 l apa

  • 1 praf de sare

  • 1 buc ou

Mod de preparare

  • Incepem prin a spala prunele bine, le taiem pana la jumatate si indepartam samburele. Le presaram 3 linguri de zahar peste si le lasam deoparte.
  • Separat, intr-o tigaie, punem 75 gr de unt la topit, dupa care adaugam pesmetul in care amestecam pana se rumeneste frumos. Cand ajungem la o culoare frumoasa, aurie, adaugam restul de zahar.
  • Preparam piureul dupa reteta clasica, prin fierberea cantitatii de cartofi pe care o amestecam cu 25 gr de unt, pana obtinem un piure mai tare. Pentru aluat, amestecam piureul cu oul si un praf de sare. Adaugam 130 gr de faina cernuta si amestecam cu mana, pana obtinem un aluat mai moale si mai lipicios, dar nu mai adaugati faina, altfel galustele nu vor fi fragede.
  • Scoatem aluatul pe un blat, unde il modelam cu restul cantitatii de faina, il taiem in bucati mici cam cat o nuca. Va orientati si in functie de marimea prunelor.
  • Va presarati mainile cu faina, luati o bucata de aluat si il aplatizati in palma. Puneti pruna in scobitura obtinuta (cu taietura in jos) si lipiti marginile, pana o acoperiti complet. Procedati asa, pana cand epuizati cantitatea de prune si aluat.
  • Puneti o cratita cu apa si cantitatea de ulei la foc, iar cand apa incepe sa fiarba adaugati galustele. Le lasam cam 10-15 minute, pana cand galustele se ridica la suprafata.
  • Dupa ce au fiert, le dam prin pesmetul pregatit. Se pot servi calde sau reci, dupa preferinta.

Share