Deserturi

Galuste cu prune

Cartofii se curata, se spala, se taie cuburi si se pun la fiert in apa cu sare. Prunele se spala, se taie in doua, li se scot samburii, se adauga scortosoara si zaharul si se lasa deoparte sa se intrepatrunda aromele. Cartofii se zdrobesc ca pt piure, se adauga 1 praf de sare, cele 2 galbenusuri si se amesteca. Se pune cate putina faina si se amesteca din nou.Ei, aici vine partea mai dificila zic eu. Galustele sa va iasa bune nu trebuie sa puneti prea multa faina, nu trebuie sa iasa un aluat tare pe care sa-l framantati pe masa de lucru. Este un aluat inselator, care tot cere faina. Cand ati pus suficienta faina ca sa puteti lucra cu aluatul il rasturnati pe masa de lucru foarte bine infainata si luati cu o lingura aluat. O tavaliti prin faina, o aplatizati, puneti o bucata de pruna in mijloc, adunati marginile, lipiti si rotiti si mai dati putin prin faina. Trebuie sa fie bine inchise altfel riscati sa se desfaca in timp ce le fierbeti.Puneti o cratita cu apa la fiert, iar cand aceasta fierbe puneti galustele in apa. Lasatile 3-4 minute, ele se ridica la suprafata, le luati cu o spumiera si le puneti pe un platou.Pesmetul il puneti intr-o tigaie impreuna cu zaharul tos. Amestecati mereu in pesmet pana acesta se rumeneste frumos. La urma adaugati zaharul brut, zaharul vanilat, mai lasati putin la prajit si amestecati. Tavaliti galustele prin pesmetul prajit cu zahar, iar cel care ramane il presarati peste galuste. Pofta buna!!!

galustele nu trebuie sa iasa tari, cand le mancati se pot taia si cu lingurita,asa consistenta trebuie sa aiba (in poza este taiata cu cutitul, doar pt a arata frumos) prunele se pot inlocui si cu caise sa nu lipseasca scortisoara de la aceasta reteta puteti sa nu puneti ou deloc, mama mea nu pune, in nici un caz nu se pune oul intreg(ca sa nu devina tari)

Am vazut pe site diferite retete de galuste cu prune. Vin si eu cu reteta mea, pe care eu o stiu de la mama…pt mine este un desert al copilariei, nu era toamna ca mama sa nu-l faca. Aceste minunatii provin la origini din bucataria ungureasca si se numesc gombocs in maghiara…poate si din aceasta cauza este cunoscuta peste tot in partea Ardealului. Am vazut ca sunt bucatarasi care nu au facut ni

Galuste cu prune

Ingrediente

  • pt aluat: 700 gr cartofi 2 galbenusuri 1 praf de sare 150 gr faina+ faina pt infainat masa si la prelucrarea galustelor pt umplut: 400-500 gr prune 1 lingurita scortisoara 3 linguri zahar brut pt deasupra: 300 gr pesmet 3 linguri zahar tos 2 linguri zahar brun 1 zahar vanilat

Mod de preparare

  • Am vazut pe site diferite retete de galuste cu prune. Vin si eu cu reteta mea, pe care eu o stiu de la mama…pt mine este un desert al copilariei, nu era toamna ca mama sa nu-l faca. Aceste minunatii provin la origini din bucataria ungureasca si se numesc gombocs in maghiara…poate si din aceasta cauza este cunoscuta peste tot in partea Ardealului. Am vazut ca sunt bucatarasi care nu au facut niciodata aceste galuste si am ramas uimita la inceput….

Share