Europeana

Galuscute si paleuri Albert Szent-Gyorgyi

Istoria acestor galuscute este legata de un laureat al premiului Nobel, savantul maghiar Albert Szent-Gyorgyi. Au fost inventate si apoi perfectionate in cinstea lui, dar foarte putini oameni mai stiu a le face astazi.

Inmuiem cele doua chifle in lapte si le lasam sa absoarba tot laptele. Le asezam in vasul robotului si le faramitam.. Topim 100 gr de unt pe flacara mica, avand grija sa nu-l ardem. Racim pana la temperatura ambienta, adaugam cele trei galbenusuri si batem pana la omogenizare.. Turnam untul cu galbenusurile peste pasta de chifle cu lapte si pornim robotul la turatie joasa, pana compozitia se omoge

Galuscute si paleuri Albert Szent-Gyorgyi


Portii

4

portii


Timp preparare

45

minute


Timp gatire

45

minute

Ingrediente

  • 2 buc chifla

  • 200 ml lapte

  • 150 gr unt

  • 3 buc ou

  • 1 lingura gris

  • 60 gr faina

  • varf de cutit sare

Mod de preparare

  • Inmuiem cele doua chifle in lapte si le lasam sa absoarba tot laptele. Le asezam in vasul robotului si le faramitam.
  • Topim 100 gr de unt pe flacara mica, avand grija sa nu-l ardem. Racim pana la temperatura ambienta, adaugam cele trei galbenusuri si batem pana la omogenizare.
  • Turnam untul cu galbenusurile peste pasta de chifle cu lapte si pornim robotul la turatie joasa, pana compozitia se omogenizeaza. Adaugam treptat grisul si o lingura de faina, saram, mai lasam cateva rotatii si oprim robotul.
  • Punem aceasta compozitie intr-un vas de porcelan sau inox si-l dam la rece.
  • Batem albusurile spuma tare.
  • Scoatem compozitia din frigider si o amestecam cu o treime din spuma, pentru a o face permeabila, apoi turnam toata spuma, amestecand de data asta de sus in jos, gentil, aducand compozitia asupra ei insasi, pastrand astfel cat mai mult aer intr-insa.
  • Atat lingura, cat si vasul (de porcelan sau inox), trebuie sa aiba o suprafata cat mai neteda, pentru a impiedica frecarea in exces a compozitie de pereti, pastrand astfel tot aerul incorporat.
  • Ungem formele de briose cu unt si le imbracam in faina, scuturand excesul. Umplem fiecare alveola pe trei sferturi si le dam la cuptor pentru 20 de minute, la foc domol de 180°C.
  • Putem, de asemenea, sa facem paleuri. Pe o hartie de copt sau folie siliconata distribuim compozitia cu o lingura mare de inox, lasand 1 cm distanta intre ele.
  • Se scot cu usurinta din forme si se pot pastra pufoase 3-4 zile ori cateva luni la congelator.

Share