Retete de prajituri

Galette des rois(varianta mea)

Epifania este sărbătorită în religia catolică în 6 ianuarie, această sărbătoare corespunzând cu înfăţişarea pruncului Iisus regilor magi. Este desigur şi data botezului lui Iisus.
Încă din sec. al V-lea, biserica dă o importanţă considerabilă acestei sărbători.
La galette des rois, servită cu această ocazie este o tradiţie tipic franţuzeasca, care exista în sec. al XIV-lea. La galette se împărţea la câţi comeseni erau+ o porţie, numită “part du Bon Dieu” sau “part de la Vierge”, fiind destinată primului sărac venit.

Amestecă untul moale cu migdalele pudră şi cu zahărul. Adaugă pe rând ouăle, după ce e bine încorporat primul.

Pentru a-i da o nota crocantă, se pot adăuga cam 50 g de migdale întregi tăiate cu cuţitul

Pune o foaie de hârtie de copt pe o tavă sau pe o placă de copt. Aşază pe ea prima foaie şi înţeap-o cu o furculiţă în c&aci

Galette des rois(varianta mea)


Portii

8

portii


Timp preparare

16

minute


Timp gatire

16

minute

Ingrediente

  • 2 foi de foietaj (pur beurre)

  • 100 g de unt

  • 125 g de pudră de migdale

  • 100 g de zahar pudră

  • 2 ouă+ unul pentru uns

  • Un pumn de migdale întregi(cine doreşte crocant)

Mod de preparare

  • Amestecă untul moale cu migdalele pudră şi cu zahărul. Adaugă pe rând ouăle, după ce e bine încorporat primul.

    Pentru a-i da o nota crocantă, se pot adăuga cam 50 g de migdale întregi tăiate cu cuţitul

    Pune o foaie de hârtie de copt pe o tavă sau pe o placă de copt. Aşază pe ea prima foaie şi înţeap-o cu o furculiţă în câteva locuri.

    Cu o pensulă udă  (cu apă sau cu ou) marginile, fără să depăşeşti aluatul.

    Repartizează crema de migdale în central aluatului. Pentru francezi urmează punerea piesei de plastic(regele sau regina), care se fixează mai spre margine. 

    Pune încet a doua foaie peste prima. Apasă marginile aluatului cu degetele pentru a adera bine la prima foaie, apoi îndoaie aluatul spre interior, pentru a nu ieşi crema. Apasă din nou cu degetele apoi fă mici tăieturi pe margini cu vârful unui cuţit.

    Bate un ou bine şi dă peste aluat cu o pensulă . Pune aluatul la frigider pentru 30 de minute şi apoi unge-l iar cu ou. Atenţie să nu dai pe margini că nu mai creşte.

    Cu vârful unui cutit fă nişte diagonale pe aluat, dar nu apăsa foarte tare. Fă câteva găurele pentru a avea pe unde ieşi aerul.Poţi face orice forme vrei cu cuţitul!

    Coace la  240°C  10 minutes, apoi scade la 180°C pentru 20 dde minute. Eu am mai copt încă 30, dar am cuptor cu gaz.

    Când este coaptă unge cu un  sirop  rece de zahăr (50 ml de apă clocotită cu 50 g de zahăr) pentru a o face lucioasă.

     

     

Share