Bucatarie mexicana

Friptura de porc cu unt aromatizat, sos de ciuperci si salsa de ardei cu piersici si rosii

Untul aromatizat (untul compozit) este atat de bun, ca iti vine sa-l mananci direct uns pe paine, indiferent cu ce este facut. Este o modalitate de asezonare foarte simpla si versatila, pentru carne si legume de orice fel. Iar reteta aceasta este o reteta gustoasa tare, desi ai putin de lucru cu ea, dar finalul a fost savuros! Salsa este o reteta de vara racoritoare, vitaminizanta si foarte hranitoare. Combinatia dintre piersici si legume este inedita, mai ales ca gust si aspect.

Carnea de porc se portioneaza, se condimenteaza cu sare, boia si piper pe ambele parti, se pune intr-o cutie cu capac, la frigider, pentru o ora macar. Ideal ar fi de seara pana dimineata.. Preparam untul aromatizat. Untul l-am tinut la temperatura camerei sa se inmoaie. Peste unt, intr-un bol, punem doi catei de usturoi presat, cimbrul si sare, apoi amestecam bine de tot. Dam untul la rece, sa se

Friptura de porc cu unt aromatizat, sos de ciuperci si salsa de ardei cu piersici si rosii


Portii

6

portii


Timp preparare

55

minute


Timp gatire

55

minute

Ingrediente

  • 1 kg carne de porc

  • 100 gr unt

  • 7 catei usturoi

  • 500 gr ciuperci din conserva

  • 120 gr smantana

  • 2 buc ceapa verde

  • 1 buc ardei gras galben

  • 1 buc ardei gras verde

  • 1 buc gogosar

  • 3 buc piersica

  • 3 buc rosie

  • 1 buc ceapa rosie

  • 1 buc lamaie

  • 1 legatura patrunjel proaspat

  • 1 varf de cutit cimbru uscat

  • dupa gust sare

  • dupa gust piper alb

  • dupa gust boia afumata

  • 70 ml vin alb

  • 1 cana orez

  • 3 cani supa de porc

  • 1.5 l apa

Mod de preparare

  • Carnea de porc se portioneaza, se condimenteaza cu sare, boia si piper pe ambele parti, se pune intr-o cutie cu capac, la frigider, pentru o ora macar. Ideal ar fi de seara pana dimineata.
  • Preparam untul aromatizat. Untul l-am tinut la temperatura camerei sa se inmoaie. Peste unt, intr-un bol, punem doi catei de usturoi presat, cimbrul si sare, apoi amestecam bine de tot. Dam untul la rece, sa se intareasca.
  • Scoatem de la rece untul si carnea si ungem un vas pentru cuptor cu unt, asezam carnea condimentata in el si deasupra presaram untul aromatizat. Adaugam apa cat sa acopere jumatate din carne (pe parcurs, daca va fi nevoie, mai adaugam) si dam carnea la cuptorul dinainte incalzit la 160°C, cam o ora, sa se patrunda bine.
  • Ciupercile le calim la tigaie cu o ceapa verde tocata marunt, adaugam doi catei de usturoi trecut prin presa si apoi jumatate din ciuperci le dam prin blender, adaugand smantana si patrunjelul verde. Asezonam. Cealalta jumatate de ciuperci o punem in sosul format.
  • Friptura se intoarce sa se rumeneasca pe ambele parti. Cand apa a scazut, am mai adaugat niste vin alb, care a fragezit friptura si am mai lasat in cuptor, sa scada vinul.
  • Pentru garnitura, am facut un orez simplu de tot, cu patrunjel verde. Il fierbem, adaugand 3 cani de supa si putina sare (daca e cazul). Fierbem la foc mic, pana dispare supa si adaugam patrunjel verde proaspat tocat.
  • Spalam bine ardeii,, gogosarul si rosiile, le stergem si apoi le taiem marunt. Tocam marunt o ceapa verde si una rosie. Usturoiul (3 catei) curatat il trecem prin presa. Piersicile spalate bine le taiem cuburi mai mari. Tocam si patrunjelul verde si stoarcem zeama de la o lamaie. Amestecam toate ingredientele intr-un bol, adaugam zeama de lamaie si sarea necesara, dar nu turnam dressingul peste ea, decat inainte de servire.

Share