Bucataria frantuzeasca

File de porc cu suc de portocale in crusta cu cartofi fondanti si sos Bordelaise

Cel mai simplu lucru pe care il poti face cu o bucata de cotlet intreaga este sa-l dai la cuptor. Dar putem sa-l facem oleaca mai… Festiv, sa-l imbracam in haine de sarbatoare…

Intr-un vas mai inalt, punem sucul de portocale, coaja rasa de la o portocala, 2 catei de usturoi zdrobiti, o lingurita de ghimbir ras, sosul Worcestershire si cubul de zahar. Punem pe aragaz sa fiarba si in momentul cand incepe sa clocoteasca, adaugam carnea. Lasam sa fiarba 7 minute pe o parte, apoi intoarcem carnea pe partea cealalta. Sosul din cratita se va reduce cantitativ si se va ingrosa p

File de porc cu suc de portocale in crusta cu cartofi fondanti si sos Bordelaise


Portii

6

portii


Timp preparare

70

minute


Timp gatire

70

minute

Ingrediente

  • 1200 gr cotlet de porc

  • 500 ml suc de portocala

  • 1 buc portocala

  • 9 catei usturoi

  • 1 buc ghimbir proaspat

  • 2 linguri sos Worcestshire

  • 1 buc cub de zahar brun

  • 3 felii paine

  • 1 buc ceapa

  • 2 linguri porumb

  • 80 gr ciuperci

  • 2 crengute de rozmarin

  • 1 lingura mustar

  • 180 gr unt

  • 700 gr cartofi

  • 500 ml ulei

  • 450 ml supa de porc

  • 100 ml vin rosu

  • 1 crenguta de cimbru

  • 1 buc ceapa rosie

  • 1 lingurita amidon alimentar

  • 1 frunza dafin

  • 1 buc rodie

  • dupa gust sare

  • dupa gust piper macinat

Mod de preparare

  • Intr-un vas mai inalt, punem sucul de portocale, coaja rasa de la o portocala, 2 catei de usturoi zdrobiti, o lingurita de ghimbir ras, sosul Worcestershire si cubul de zahar. Punem pe aragaz sa fiarba si in momentul cand incepe sa clocoteasca, adaugam carnea. Lasam sa fiarba 7 minute pe o parte, apoi intoarcem carnea pe partea cealalta. Sosul din cratita se va reduce cantitativ si se va ingrosa putin.
  • Pregatim crusta. Feliile de paine le rupem in bucatele, le punem intr-un blender si le maruntim, adaugam apoi ciupercile, ceapa, un fir de rozmarin si 5 catei de usturoi. Le omogenizam cu blenderul, apoi adaugam boabele de porumb, mustarul si 70 gr de unt topit si mixam, pana obtinem o pasta omogena. Imbracam cotletul cu aceasta crusta si il punem intr-un vas pentru cuptor, impreuna cu zeama de portocale fiarta, si dam la cuptorul dinainte incalzit, la 200°C, pentru o ora si jumatate.
  • Pregatim cartofii fondanti. Curatam cartofii si ii taiem in rondele mai groase. Incingem ulei intr-o tigaie, la foc iute. Asezam rondelele de cartofi in ulei 3-4 minute, pana se rumenesc. Se face focul mai mic si se intorc pe cealalta parte. Adaugam in tigaie un fir de rozmarin proaspat si vreo 2 catei de usturoi taiati in jumatate si 60 gr de unt. Folositi unt de cea mai buna calitate. El nu va arde, desi temperatura este inca destul de ridicata, caci este protejat de ulei. Ungem o forma cu unt, asezam rondelele de cartofi una langa alta si adaugam 150 ml de supa de porc, sa acopere trei sferturi din cartofi. Dam cartofii la cuptorul dinainte incalzit la 200°C, cam 12-15 minute, pana sunt gata. Cartofii fondanti sunt rumeniti si relativ crocanti la suprafata, in timp ce interiorul lor este cremos si fraged.
  • Preparam sosul Bordelaise. Punem la fiert vinul, ceapa rosie tocata, cimbrul, piperul, foaia de dafin intr-o craticioara. Fierbem la foc mic, pana scade vinul si mai raman doua linguri. Adaugam 300 ml de supa, amidonul dizolvat intr-o lingura de apa si amestecam, pana se dizolva complet si sosul fierbe. Lasam sa fiarba cateva minute, pana scade si supa, apoi strecuram sosul. Punem iar pe foc, adaugam 50 gr de unt taiat in cubulete, pe rand; cum se dizolva unul, adaugam altul. Gustam sosul si adaugam sare, daca este nevoie.

Share