Dulceata / Gem

Dulceata de visine

Se spala fructele bine cu apa rece, se aleg fructele sanatoase, se rup coditele si se scot samburii cu partea speciala a presei de usturoi sau cu o agrafa. Se cantaresc visinile si se pun in vasul pentru dulceata. Se adauga zaharul pe masura ce se pun fructele in vas si se stropesc cu suc de lamaie pentru a nu oxida. Se scot semintele din batonul de vanilie si se adauga impreuna cu batonul in vasul cu visine. Se acopera vasul cu un capac si se lasa la rece 2-3 ore, pentru ca fructele sa-si lase sirop. Se pune vasul la foc mic si se clatina din cand in cand, ca sa nu se prinda. Se fierbe dulceata la foc mic timp de aproximativ 1 ora. Din cand in cand se ia spuma care se ridica la suprafata cu o spumiera. Cand fructele se ridica la suprafata se opreste focul. Se scoate batonul de vanilie si se acopera vasul cu un servet umed. Se lasa cateva ore sau pana a doua zi. Se pune dulceata in borcane sterilizate si se pastreaza in camara sau beci timp de aproape un an. Dulceata de visine se foloseste pentru deserturi sau ca atare cu un pahar de apa rece.Am preparat astfel o portie de dulceata de visine si o alta portie in care la aceeasi cantitate de visine am folosit 1.5 kg zahar. Rezultatul a fost asemanator.Pofta buna!

Este vremea fructelor si acum este momentul sa pastram aroma si savoarea lor pentru serile reci de iarna sau pentru diminetile cand vrem sa servim clatite cu dulceata de visine.

Dulceata de visine

Ingrediente

  • 2 kg visine (curatate de samburi si cantarite) 2 kg zahar sucul de la o lamaie 1 baton vanilie sau 2 pliculete zahar vanilat.

Mod de preparare

  • Este vremea fructelor si acum este momentul sa pastram aroma si savoarea lor pentru serile reci de iarna sau pentru diminetile cand vrem sa servim clatite cu dulceata de visine.

Share