Conserve

Dulceata de paducel(gherghine)

Migalos dar delicios!

Fructele curatate de codite si splate bine sub jet de apa rece, se acopera cu apa rece aproximativ 1 cm deasupra lor si se pun la foc sa fiarba. Dupa primul clocot se lasa focul domol si se fierbe aproximativ 15-20 minute. Se scurg de apa in care au fiert si separat intr-o sita se paseaza bine, frecand cu o lingura de lemn, pana obtinem o pasta groasa. Peste ce ramane in sita mai adaugam cate un

Dulceata de paducel(gherghine)


Portii

2

portii


Timp preparare

30

minute


Timp gatire

30

minute

Ingrediente

  • 2 kg fructe de paducel

  • 1.5 kg zahar alb

  • 500 ml apa

  • 2 buc lamaie

Mod de preparare

  • Fructele curatate de codite si splate bine sub jet de apa rece, se acopera cu apa rece aproximativ 1 cm deasupra lor si se pun la foc sa fiarba. Dupa primul clocot se lasa focul domol si se fierbe aproximativ 15-20 minute. Se scurg de apa in care au fiert si separat intr-o sita se paseaza bine, frecand cu o lingura de lemn, pana obtinem o pasta groasa. Peste ce ramane in sita mai adaugam cate un pic din apa in care au fiert sa subtiem si sa pasam cu usurinta si sa obtinem cat mai multa pasta.
  • Cojile si samburii ramase se arunca. Se amesteca pasta cu apa fierbinte pe care am scurs-o, se cantareste si atat cat are lichidul adaugam si zaharul si punem la foc, amestecand continuu. Se fierbe cam o ora, trebuie sa ajunga la consistenta mierii de albine. Se face proba pe o farfuriuta tinuta la frigider sa fie rece si se lasa cateva picaturi, dupa lingura. Daca este legata adaugam si sucul de la lamai pentru o aroma mai buna si pentru a nu se zaharisi peste iarna.
  • Se toarna fierbinte in borcane sterilizate si se etanseaza bine. Se acopera cu prosoape si se lasa sa se raceasca lent apoi se dau la beci. In aceasta dulceata putem pune miez de nuca sau alune ori o lasam simpla pentru o cosuma la prajituri ca si jeleu, la indulcit ceaiul, turnata deasupra gogosilor sau a clatitelor.

Share