Deserturi

Dulceata de afine

A inceput sezonul fructelor de padure, iar afinele sunt preferatele mele. Dulceata se face usor si este delicioasa cu clatite si papanasi.

Se spala si se curata afinele de codite. Se ia o oala mai mare si cu baza mai groasa (dar atentie, trebuie pusa pe flacara o tabla mai groasa; nu este bine ca oala sa fie pusa direct pe flacara, asa impiedicam dulceata sa se lipeasca) in care se pregateste siropul din zahar si apa. Cand incepe sa se lege siropul, se pun afinele.. Se fierb la foc mare la inceput. Cand incepe sa fiarba, se adauga ze

Dulceata de afine


Portii

6

portii


Timp preparare

65

minute


Timp gatire

65

minute

Ingrediente

  • 2 kg afine

  • 2 kg zahar brut

  • 1 buc baton de vanilie

  • 1 buc lamaie

  • 1 l apa

  • 1 lingurita unt

Mod de preparare

  • Se spala si se curata afinele de codite. Se ia o oala mai mare si cu baza mai groasa (dar atentie, trebuie pusa pe flacara o tabla mai groasa; nu este bine ca oala sa fie pusa direct pe flacara, asa impiedicam dulceata sa se lipeasca) in care se pregateste siropul din zahar si apa. Cand incepe sa se lege siropul, se pun afinele.
  • Se fierb la foc mare la inceput. Cand incepe sa fiarba, se adauga zeama de la o lamaie, batonul de vanilie si bucatica de unt (untul are proprietatea de a impiedica dulceata sa faca acea spuma). Se fierbe la foc mare, circa 30 de minute, apoi se reduce flacara si se mai tine pe foc mic, pana se leaga bine siropul. Daca va place mai lichida, puteti reduce timpul de fierbere.
  • Se toarna fierbinte in borcane si se pun capacele. Intre timp, incalzim cuptorul la temperatura mare, apoi micsoram la minim flacara si bagam borcanele in cuptor si le lasam asa, cu focul mic, pentru 15 minute. Stingem flacara si le lasam in cuptor pana se racesc. Apoi, le punem la camara.

Share