Torturi

Diplomat

2. Pentru cremă, se bat gălbenuşurile cu zahărul, până se obţine o cremă spumoasă, apoi se adaugă treptat laptele cald şi albuşurile bătute spumă. Gelatina înmuiată se amestecă mai întâi cu o mică parte din cremă şi coniacul, apoi se răstoarnă în restul de cremă şi se amestecă. Se pune la bain-marie şi se bate continuu până se leagă, având grijă să nu dea în fie

Diplomat


Timp preparare

75

minute


Timp gatire

35

minute

Ingrediente

  • Pentru frişcă şi ornat

  • 200 g fructe confiate, congelate sau din dulceaţă

  • 2 linguri coajă de lămâie şi de portocală

  • 150 ml coniac

  • 40 g gelatină (13 foi)

  • 200 g zahăr

  • 150 ml lapte

  • 3 ouă mari

  • 1 pachet zahăr vanilat

  • Pentru cremă

  • unt şi făină pentru tapetat tava

  • 40 g cacao

  • 1/2 pachet praf de copt

  • 140 g făină

  • 130 g zahăr

  • 6 ouă

  • Pentru aluat

  • 700 g frişcă păstrată la frigider

  • 2 linguri zahăr

  • 1 plic zahăr vanilat

  • 50 g ciocolată pentru ornat

Mod de preparare

  • 2. Pentru cremă, se bat gălbenuşurile cu zahărul, până se obţine o cremă spumoasă, apoi se adaugă treptat laptele cald şi albuşurile bătute spumă. Gelatina înmuiată se amestecă mai întâi cu o mică parte din cremă şi coniacul, apoi se răstoarnă în restul de cremă şi se amestecă. Se pune la bain-marie şi se bate continuu până se leagă, având grijă să nu dea în fiert. Se ia de pe foc, se adaugă coaja de lămâie şi de portocală şi se lasă deoparte să se răcească.
  • 3. Separat, într-un alt vas mai mare se bate frişca spumă. Se adaugă 2 linguri de zahăr şi zahărul vanilat şi se mai bate puţin, doar 1-2 minute. Se împarte în două vase şi se păstrează la frigider. O parte se foloseşte la cremă, iar cealaltă parte se păstrează pentru ornat.
  • Pentru montarea tortului trebuie să se respecte următorii paşi:
  • 1. Blatul copt şi răcit se taie orizontal în trei felii de grosimi aproximativ egale. Se foloseşte un cuţit cu lama mare şi lată, care trebuie să fie bine ascuţită. Se taie mai întâi partea de deasupra, care se aşază pe platou şi urmează să fie blatul de bază al tortului, deoarece această foaie poate să fie uşor denivelată.
  • 2. Pentru cremă, se pune crema de ouă într-unul din vasele cu frişcă şi se amestecă uşor, prin răsturnare, până la fundul vasului. Se trece cu spatula prin cremă doar de 8-10 ori, răsucind uşor castronul, având grijă să se obţină o cremă omogenă. Nu se amestecă mai mult decât este necesar şi se pune la frigider pentru două ore.
  • 3. Jumătate din cremă se întinde pe primul blat, apoi se presară fructe şi se acoperă cu doilea blat. Se repetă operaţia cu restul de cremă şi fructe şi se acoperă cu ultimul blat. Se presează uşor cu palma şi se netezeşte pe con­tur, apoi se îmbracă tortul cu frişcă şi se ornează cu fructe şi ciocolată rasă. Se păstrează la rece până când se serveşte.

Share