Deserturi

Desert tort cu ciocolata, crema de piersici si blat umed

Blatul:Topesti ciocolata impreuna cu untul, pe foc mic. Amesteci pentru a omogeniza compozitia. Cand amestecul e complet omogen, opresti focul. Adaugi esenta de vanilie, zaharul macinat si amesteci din nou. Lasi crema deoparte.Intr-un alt vas amesteci faina cu nucile, cacaua, un varf cutit de sare si o jumatate de lingurita de scortisoara si amesteci usor.Separi ouale. Galbenusurile le pui in crema de ciocolata. Amesteci din nou in crema de ciocolata, apoi adauga si ingredientele uscate pe care le incorporezi cu grija. Adaugi smantana si laptele si amesteci dupa fiecare.Albusurile le bati spuma tare cu un praf de sare, apoi le incorporezi in crema de ciocolata cu miscari de jos in sus.Preincalzesti cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetezi cu hartie de copt fundul unei tavi (cu diametru de 23cm) si ungi peretii cu unt. Torni compozitia in tava si nivelezi. Coci blatul timp de 25-30 de minute. Opresti focul si o mai lasi 5 minute in cuptor, apoi scoti tava pe un gratar la racit.Crema:Incalzesti 50 ml de frisca lichida pana aproape de punctul de fierbere. Opresti focul si adaugi ciocolata alba rupta bucatele si amesteci bine. O lasi sa se raceasca complet. Mixezi 150 ml frisca lichida cu 100 g smantana pentru frisca, apoi adaugi ciocolata racita si mixezi. Adaugi zaharul pudra si mascarpone si mixezi, apoi adaugi piureul de piersici si omogenizezi.Hidratezi gelatina in 50 ml de apa rece pentru 10 minute, apoi o incalzesti pe baie de aburi si amesteci usor pana se omogenizeaza. O lasi sa se raceasca putin si o amesteci cu crema de piersici.Dupa ce blatul s-a racit complet, il tai in doua pe orizontala si asezi unul din blaturi pe platou in interiorul unui inel, torni cateva linguri de crema si le intinzi peste blat apoi asezi jumatatile de piersici si torni crema cat sa acoperi piersicile. Asezi deasupra cel de-al doilea blat si torni restul cremei si nivelezi. Lasi tortul in frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte.Inainte de a desface inelul, treci cu grija de jur-imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile.Pentru glazura de ciocolata, incalzesti frisca lichida pana aproape de punctul de fierbere. Opresti focul si adaugi ciocolata neagra rupta bucatele si untul si amesteci bine. O lasi sa se raceasca si torni peste tort intinzand crema cu o spatula si acoperindu-l in totalitate.Ornezi dupa imaginatie. Eu am folosit o jumatate de piersica taiata felii si cateva fructe physalis.

Zilele trecute am achizitionat pentru prima data fructe physalis dintr-un supermarket. Deja imi imaginam ce tort frumos decorat voi face. Am pregatit tortul in liniste, cu calm si cand a venit vorba sa-l decorez au aparut niste musafiri neanuntati, pe care nu puteam sa-i las sa plece fara sa ii servesc cu ceva bun. Astfel ca l-am decorat in cateva minute. Desi nu e ceea ce mi-am imaginat ca si dec

Desert tort cu ciocolata, crema de piersici si blat umed

Ingrediente

  • pentru blat: 150 g unt 100 g ciocolata neagra 50% cacao 3 oua mari 50 ml smantana 50 ml lapte 100 g zahar 80 g faina 50 g nuci macinate 1/2 lingurita scortisoara 20 g cacao 1 praf de sare 1 lingurita esenta de vanilie pentru crema de piersici: 400 g piersici din compot + 5 jumatati de piersici (2 borcane de compot) 10 g gelatina + 50 ml apa 250 g crema de branza 60 g zahar 50 g ciocolata alba + 50 ml frisca lichida 150 ml frisca lichida 100 g smantana pentru frisca esenta de vanilie pentru glazura: 100g ciocolata neagra 100ml frisca lichida 1 lingurita unt pentru decor: piersici din compot physalis

Mod de preparare

  • Zilele trecute am achizitionat pentru prima data fructe physalis dintr-un supermarket. Deja imi imaginam ce tort frumos decorat voi face. Am pregatit tortul in liniste, cu calm si cand a venit vorba sa-l decorez au aparut niste musafiri neanuntati, pe care nu puteam sa-i las sa plece fara sa ii servesc cu ceva bun. Astfel ca l-am decorat in cateva minute. Desi nu e ceea ce mi-am imaginat ca si decor, gustul a fost demential. Mi-am dorit foarte mult sa incerc un blat umed si am ales unul de pe blogul Paulei Gafitescu. A fost grozav de bun blatul. Pentru glazura am folosit o ciocolata cu 80% cacao, care a fost perfecta in combinatie cu crema dulcica de piersici. Musafirii mei au apreciat tortul si noua ne-a placut foarte mult. Vi-l recomand cu drag.Daca tot se apropie Sarbatorile de iarna, eu am trecut la decorurile cu Mos Craciun deoarece imi sunt foarte dragi. 😉

Share