Torturi

Desert tort cu capsuni si crema mousseline

Acest tort trebuia să fie, inițial, altceva, un răsfăț al căpșunilor cu cremă mousseline și să se numească altfel… Din diferite motive, s-a schimbat planul inițial și au rămas crema mousseline și câteva căpșuni în horă. Și numele tortului s-a schimbat (nu cred că un titlu lung, cu lista  ingredientelor este o idee bună) dar asta nu-l face mai puțin bun, sau mai puțin frumos și tentant…!

Mai întâi se face blatul. Se mixează albușurile spumă, adăugându-se treptat zahărul tos și  vanilia. Când compoziția este legată, iar zahărul s-a dizolvat complet, se adaugă făina amestecată cu praful de copt, nucile răzuite și în final, uleiul de alune. Se toarnă compoziția într-o tavă rotundă, prevăzută cu hârtie de copt și s

Desert tort cu capsuni si crema mousseline


Portii

1

portii


Timp preparare

20

minute


Timp gatire

20

minute

Ingrediente

  • Pentru blat:

  • 6 albușuri

  • 125 grame de zahăr tos fin

  • 75 grame de făină albă

  • 8 linguri de miez răzuit de nuci

  • 1 linguriță de praf de copt

  • 1 plic de vanilie

  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui

  • Pentru crema mousseline:

  • 500 ml de lapte dulce

  • 4 gălbenușuri

  • 125 grame de zahăr tos

  • 3 linguri rase de amidon

  • 2 plicuri de vanilie

  • 125 grame de unt

  • Pentru decor:

  • 100 grame de ciocolată albă

  • 2 linguri de ulei de alune

  • căpșuni

  • ornamente decor

  • sirop de căpșuni (pentru însiropat blatul)

Mod de preparare

  • Mai întâi se face blatul. Se mixează albușurile spumă, adăugându-se treptat zahărul tos și  vanilia. Când compoziția este legată, iar zahărul s-a dizolvat complet, se adaugă făina amestecată cu praful de copt, nucile răzuite și în final, uleiul de alune. Se toarnă compoziția într-o tavă rotundă, prevăzută cu hârtie de copt și se dă la cuptorul încins în prealabil, la foc mediu. Când blatul a crescut și trece testul scobitorii, se oprește focul de la aragaz și se lasă în cuptor, ca să se răcească treptat. Se scoate tava din cuptor și blatul se taie doar după ce s-a răcit complet (chiar și a doua zi).

    Se face crema mousseline (cremă patisieră, cu unt). Se amestecă zahărul cu amidonul și vanilia, se adaugă și gălbenușurile și apoi se subțiază cu laptele rece. Se pune cratița pe aragaz, la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă crema. Se ia cratița de pe aragaz și se lasă la răcit, amestecând din când în când în ea, ca să nu facă pojghiță. Când crema s-a răcit, se adaugă untul moale, se mixează pentru omogenizarea conținutului și se dă la frigider, până ce se va folosi.

    Blatul se taie în trei foi egale. Se însiropează  prima foaie, se unge cu o jumătate din crema mousseline, se pune a doua foaie, se însiropează și se unge cu restul de cremă, după care se pune cea de-a treia foaie de blat.

    Pentru decor, se topește ciocolata albă, la bain-marie, cu ulei de alune, se toarnă peste tort și se nivelează frumos. Imediat (ca să nu se întărească ciocolata) se ornează tortul cu căpșuni (spălate și scurse de apă în prealabil) și cu ornamente de decor.

    Se dă tortul la frigider. Se feliază cu un cuțit bine ascuțit și cu lama fierbinte.

     

Share