Retete de prajituri

Desert savarina cu apa de trandafiri si cardamom

Provocarea GastroArt mi-a aprins iar creativitatea, modernizand reteta propusa prin gatirea compozitiei in vasul Rice Cooker-ului si a aromatizarea acesteia cu apa de trandafiri, cardamom si infuzie din flori siriene. 
Sunt sigura ca bunica si nu numai, ar gasi Rice Cooker-ul de prisos. Asa gandeam si eu pana sa primesc unul cadou. "Cat de greu poate fi sa gatesti orez?", gandeam eu atunci. Dar dupa ce l-am folosit prima data, mi-am dat seama ca are destule avantaje cat sa-l folosesc de fiecare data cand gatesc orez si mai recent, asa cum arata reteta de fata, sa gatesc si prajituri. 
Si asa cum am mai spus, pentru mine modernizarea inseamna si deschiderea catre noi culturi si influente, nu numai tehnologie. 
Am renuntat la alcoolul din reteta propusa pentru ca eram sigura ca si fetitele mele vor dori sa guste si am servit-o cu inghetata de vanilie pentru a fi in ton cu sezonul.

Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile cu putina sare, pana formeaza creste tari. 

Separat, se amesteca galbenusurile cu zaharul, folosid un mixer pana cand zaharul s-a dizolvat si galbenusurile au devenit mai deschise la culoare. 

Se cerne faina amestecata cu amidonul, praful de copt si bicarbonaul de sodiu peste galbenusuri si se mixeaza pana la incor

Desert savarina cu apa de trandafiri si cardamom


Portii

6

portii


Timp preparare

16

minute


Timp gatire

16

minute

Ingrediente

  • Pentru savarina:

  • 6 oua

  • 20 ml apa de trandafiri

  • 100 ml ceai (se poate folosi din musetel, negru, verde, menta etc.)

  • 6 linguri de faina

  • 6 linguri zahar

  • 1/2 lingurita amidon din porumb

  • 1 lingurita esenta de vanilie

  • 1 lingurita praf de copt

  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

  • sare

  • 10 grame unt la temperatura camerei

  • Pentru sirop:

  • 3 linguri zahar

  • cateva pastai de cardamom

  • Pentru ornat:

  • flori si petale comestibile de trandafir

  • fistic nesarat

  • inghetata de vanilie pentru servit

Mod de preparare

  • Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile cu putina sare, pana formeaza creste tari. 

    Separat, se amesteca galbenusurile cu zaharul, folosid un mixer pana cand zaharul s-a dizolvat si galbenusurile au devenit mai deschise la culoare. 

    Se cerne faina amestecata cu amidonul, praful de copt si bicarbonaul de sodiu peste galbenusuri si se mixeaza pana la incorporarea completa a ingredientelor. Se adauga esenta de vanilie, apa de trandafiri si infuzia, se amesteca usor, apoi se adauga albusurile. Se amesteca usor cu o spatula pana la omogenizare. 

    Se unge vasul rice cooker-ului cu untul topit, apoi se toarna compozitia obtinuta anterior. Se acopera cu capac si se gateste 40 de minute, pana cand incepe sa se desprinda de pe margini si trece testul scobitorii. 

    Se lasa putin la racit inainte de a fi transfera pe un platou. 

    Se amesteca zaharul pentru sirop cu 100 de ml de apa si pastaile de cardamom usor zdrobite si se incalzeste usor pana cand zaharul s-a dizolvat si devine un sirop lejer. Se toarna peste savarina si se orneaza cu flori si petale comestibile de trandafir si fistic usor zdrobit.

    Se serveste cu inghetata de vanilie (sau frisca).

Share