Dulciuri

Desert salam de biscuiti, de post

De vreo 30 de ani păstrez două rețete de salam de biscuiți pe care le-am făcut mai rar, deși sunt foarte bune și ușor de preparat. De această dată am ales să fac rețeta de post (în Postul Crăciunului fiind) și pentru că am adăugat: nuci, vișine și sirop din dulceață, pot spune că acest salam de biscuiți, de post a ieșit excelent și că merită făcut, cât de des posibil.
(După ce va trece și perioada de post, voi face și un salam de biscuiți, de frupt, care este absolut delicios…)
Din ingredientele de mai jos am făcut trei porții de salam cu diametrul de 5,5-6 cm și cu lungimea de 15 cm.

Biscuiții se sfărâmă în bucățele mici, iar rahatul se taie în cubulețe cu laturile de 1 cm.

Se amestecă bine zahărul cu cacaua, se adaugă apa și se fierbe compoziția  1-2 minute, până ce dă în clocot și se leagă. Se adaugă margarina și se omogenizează.

Peste biscuiții mărunțiți se adaugă vișinele din dulceață, cubuleț

Desert salam de biscuiti, de post


Portii

3

portii


Timp preparare

12

minute


Timp gatire

12

minute

Ingrediente

  • 250 grame de biscuiți populari

  • 200 grame de rahat

  • 150 grame de margarină

  • 2-3 linguri de cacao

  • 20-25 de vișine din dulceață

  • 3-4 linguri de sirop de dulceață

  • 4 linguri de apă

  • 3 linguri de zahăr tos

  • 2-3 lingurițe de esență de rom

  • Pentru decor:

  • 100 grame de nuci mărunțite

Mod de preparare

  • Biscuiții se sfărâmă în bucățele mici, iar rahatul se taie în cubulețe cu laturile de 1 cm.

    Se amestecă bine zahărul cu cacaua, se adaugă apa și se fierbe compoziția  1-2 minute, până ce dă în clocot și se leagă. Se adaugă margarina și se omogenizează.

    Peste biscuiții mărunțiți se adaugă vișinele din dulceață, cubulețele de rahat și sosul de cacao. Se amestecă ingredientele și se mai adaugă siropul din dulceață și esența de rom, până ce compoziția este legată și uniformă.

    Se taie mărunt nucile.

    Se întinde pe planșetă o folie alimentară și se pune cu lingura compoziția preparată. Se presară pe folie nucile mărunțite și se rulează compoziția, cu ajutorul foliei, în așa fel încât ruloul să se ”îmbrace” în nucă.

    Se înfășoară ruloul în folie, se leagă la capete, se strânge și se modelează pentru a-i da forma unui salam.

    Se procedează la fel, până la epuizarea compoziției.

    Se ține la frigider până a doua zi, când poate fi tăiat în felii groase cam de 1,5 cm.

Share