Deserturi

Desert prajitura negresa

Intr-o craticioara punem la fiert laptele, untul, uleiul, zaharul si cacao. Amestecam continuu pana compozitia se omogenizeaza. Dam deoparte, adaugam esenta de rom, amestecam si scoatem 12 linguri din compozitie pe care le vom folosi impreuna cu ciocolata la glazurarea prajiturii.Separam galbenusurile de albusuri. Albusurile le batem spuma (ca la bezea) cu un praf de sare. Peste galbenusuri adaugam compozitia de cacao (racita) in fir subtire si mixam. Punem si faina amestecata cu praful de copt. La sfarsit adaugam cate o lingura din albusurile batute si amestecam usor cu o spatula pana se incorporeaza toata cantitatea. Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (eu am avut tava de 25×35 cm, daca aveti una putin mai mica este si mai bine pentru ca prajitura o sa iasa mai inalta) si dam la cuptorul preincalzit la foc mediu (180 grade) timp de 40-45 minute. Facem testul cu scobitoarea. Lasam parajitura sa se raceasca, o scoatem din tava si o portionam.Cele 12 linguri oprite din glazura le punem pe foc cu ciocolata rupta bucatele. Amestecam sa se topeasca ciocolata. Cand se raceste, o intindem peste prajitura portionata.

Prajitura se poate portiona direct in tava. Uleiul se poate inlocui cu inca 50 g unt sau in loc de ulei si unt se paot folosi margarina pentru prajituri (200 g). In compozitie puteti adauga nuci, stafide sau alte fructe. Laptele se poate inlocui cu apa plata sau minerala. Tava se poate unge cu unt si tapeta cu faina .

O prajitura in fata careia nu poti rezista prea mult. Tare buna langa o cafea sau un pahar cu lapte.

Desert prajitura negresa

Ingrediente

  • 5 oua 350 g zahar 200 g faina 4 linguri cacao neagra 150 g unt (80% grasime) 50 ml ulei 200 ml lapte o lingura esenta de rom 1 plic praf de copt o ciocolata amaruie un praf de sare

Mod de preparare

  • O prajitura in fata careia nu poti rezista prea mult. Tare buna langa o cafea sau un pahar cu lapte.

Share