Deserturi

Desert prajitura gen Tiramisu

Se fierb 2 linguri de cafea decofeinizata, cu 3 linguri de zahar si 300 ml apa. Se lasa la racit.Se separa galbenusurile de albusuri si se mixeaza cu 125 grame de zahar tos fin, pana se fac spuma. Se incorporeaza cele doua linguri de lapte, dupa care se da compozitia la bain-marie, la foc mic, pana se ingroasa.Crema de Mascarpone se omogenizeza intr-un bol, incorporand putin cate putin compozitia de galbenusuri, pana la uniformizare si avand grija sa nu se formeze cocoloase.Se face frisca din smantana mixata bine cu 2 linguri de zahar tos fin si se incorporeaza treptat in crema de Mascarpone si galbenusuri.Cafeaua racita se strecoara prin sita si se adauga lichiorul.Se monteaza prajitura. Intr-o tava mai inalta se aranjeaza primul strat de piscoturi inmuiate timp de o secunda in cafeaua amestecata cu lichior.Peste stratul de piscoturi se toarna 1/2 din crema pregatita, dupa care se pun fructe din dulceata, fara sirop.Se aranjeaza al doilea strat de piscoturi si se toarna peste el restul de crema. Se niveleaza crema si se decoreaza cu fulgi de ciocolata, dupa care se da tava la frigider. Se serveste a doua zi, portionata dupa cum doriti.

Pentru frisca, folositi smantana grasa, de la particulari, pentru ca este mai buna. Aveti grija sa nu insistati prea mult la mixarea smantanii pentru frisca, deoarece se poate transforma in unt. Nu tineti mai mult de o secunda piscoturile in cafea, pentru ca se inmoaie prea tare. Puteti pune orice fructe din dulceata va plac. De asemenea, lichiorul este la alegere. Pentru decor, puteti alege si alte variante, dupa cum doriti.

Nu este Tiramisu reteta originala, dar am denumit astfel aceasta prajitura, pentru ca, plecand de la reteta de baza, pe care am urmat-o adeseori, am adus unele modificari, in functie de preferintele si gusturile mele. Deci, am plecat de la Tiramisu si am ajuns la prajitura gen Tiramisu pentru ca:- imi plac prajiturile mai dulci si am simtit nevoia sa adaug caise din dulceata peste primul strat de

Desert prajitura gen Tiramisu

Ingrediente

  • 500 grame crema de branza Mascarpone 400 grame piscoturi de sampanie 4 oua 125 grame zahar tos fin 2 linguri de lapte 300 ml smantana grasa 5 linguri de zahar tos fin 2 linguri cafea decofeinizata 50 ml lichior 300 ml apa caise din dulceata fulgi de ciocolata, pentru decor

Mod de preparare

  • Nu este Tiramisu reteta originala, dar am denumit astfel aceasta prajitura, pentru ca, plecand de la reteta de baza, pe care am urmat-o adeseori, am adus unele modificari, in functie de preferintele si gusturile mele. Deci, am plecat de la Tiramisu si am ajuns la prajitura gen Tiramisu pentru ca:- imi plac prajiturile mai dulci si am simtit nevoia sa adaug caise din dulceata peste primul strat de crema (crema de mascarpone mi se pare putin cam fada);- cafeaua tare (din care nu prea am voie sa beau, fiind cardiaca) am inlocuit-o cu cafea decofeinizata si am imbogatit-o/parfumat-o cu lichior de zmeura;- pentru ca nu-mi place ideea de a ingurgita cacao pudra cruda (care este amara si nu-mi place), am presarat deasupra prajiturii fulgi de ciocolata dulce.Aceasta este propunerea mea, justificata, de prajitura gen Tiramisu, iar fiecare este liber sa aleaga reteta care ii convine. Mie mi s-a parut mult mai buna decat Tiramisu original, din care am mancat de atatea ori. Si numai asa voi face de acum inainte…

Share