Deserturi

Desert prajitura cu crema de vanilie si blat cu cacao

Mai intai se face crema, pentru a-i lasa ragazul necesar intaririi, la frigider.Se amesteca zaharul cu amidonul, se adauga cele patru galbenusuri si apoi laptele dulce, putin cate putin. Se adauga batonul de vanilie (taiat in doua, de-a lungul) si se mixeaza bine compozitia, pana ce se dizolva zaharul. Se da vasul la bain-marie si se amesteca intruna, ca sa nu se prinda compozitia de fundul vasului. Dupa ce se ingroasa compozitia, se mai amesteca putin pe foc, pentru stabilizare si apoi se ia vasul de pe aragaz si se lasa la racit. Se amesteca din cand in cand pentru a nu se forma o pojghita, la suprafata.Cand crema s-a racit se incorporeaza untul moale si dupa omogenizare se da la frigider, ca sa se intareasca.Se face blatul, chiar cu o zi inainte, Albusurile se mixeaza cu sare si cand cresc in volum se adauga zaharul tos fin, galbenusurile, unul cate unul si apoi faina, amestecata cu praful de copt. Se adauga si cacaua, iar la urma, apa de flori de portocal.Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si se da la cuptorul preincalzit, la temperatura medie, pana ce blatul creste si se rumeneste.Se prepara un sirop din apa si zahar, iar cand se raceste, se adauga esenta de rom.Cand blatul s-a racit se taie in doua bucati si se insiropeaza partea care va sta la baza prajiturii. Se unge blatul cu o jumatate din crema, se acopera cu cealalta bucata de blat, se insiropeaza si aceasta si se unge prajitura cu restul de crema.Se decoreaza prajitura dupa preferinta si se da la rece, pentru cateva ore, eventual pana a doua zi, inainte de a se portiona. (Eu am decorat prajitura cu stelute si inimioare rezultate de la fursecurile cu gem, pe care le-am decorat cu ciocolata topita si bombonele decor.)

Pentru crema, amestecati bine compozitia pe foc, la bain-marie, pana ce se ingroasa, ca sa nu se prinda de fundul vasului.Dupa ce ati luat crema de la bain-marie, amestecati din cand in cand in ea, ca sa nu se formeze o pojghita deasupra.Folositi unt cu 80% grasimi, ca sa nu se taie crema.Untul se adauga in crema, numai dupa ce s-a racit.Crema trebuie sa stea la frigider pentru intarire, cel putin o ora inainte de folosire.Nu adaugati esenta in sirop, decat dupa ce acesta s-a racit.Pentru ca blatul sa creasca frumos, separati cu grija albusurile de galbenusuri.Daca nu aveti apa de flori de portocal, puteti folosi vanilie, sau o alta esenta pe care o aveti la indemana.Inainte de portionare, prajitura trebuie sa stea cateva ore la frigider, ca sa se insiropeze bine.

Inainte de a intra in Postul Craciunului, am facut aceasta prajitura delicioasa, cu crema de vanilie si cu blat de cacao, cu sirop de esenta de rom. O asociere de arome care au dat un gust minunat prajiturii.

Desert prajitura cu crema de vanilie si blat cu cacao

Ingrediente

  • Pentru blat:6 oua6 linguri de zahar tos fin6 linguri de faina1 lingura de cacao1 praf de copt1 praf de sare1 lingurita de apa de flori de portocalunt pentru uns tava de coptPentru crema:500 ml de lapte dulce4 galbenusuri150 grame de unt150 grame de zahar tos fin3 linguri de amidon alimentar1 baton de vaniliePentru sirop:100 grame de zahar tos100 ml de apa2 lingurite de esenta de romPentru decor:ornamente decor, ciocolata, etc.

Mod de preparare

  • Inainte de a intra in Postul Craciunului, am facut aceasta prajitura delicioasa, cu crema de vanilie si cu blat de cacao, cu sirop de esenta de rom. O asociere de arome care au dat un gust minunat prajiturii.

Share