Retete de prajituri

Desert prajitura Albinuta sau foi cu miere

Ceva dulce nu strica niciodata, nu? Deoarece este reteta pe care o pregatea mama mea in copilarie, o pregatesc si eu mereu cu mult drag si suflet! Dupa mult timp, anul acesta am avut ocazia sa ii pregatesc tatalui meu aceasta minunata prajitura. Nu a rezistat mai mult de o zi!

Foi : Punem la bain-marie zaharul, untul taiat bucatele, mierea, laptele, ouale si bicarbonatul. Dupa ce untul se topeste si se formeaza o compozitie cremoasa, lasam la fiert 5 minute pana devine spumoasa, dupa care o luam de pe foc. Lasam sa se raceasca putin, (nu prea mult, pentru a putea manevra coca) dupa care adaugam faina, putin cate putin pana se formeaza coca dorita. Im

Desert prajitura Albinuta sau foi cu miere


Timp preparare

20

minute


Timp gatire

20

minute

Ingrediente

  • 150 g zahar

  • 40 g unt

  • 3-4 linguri de miere

  • 2 linguri lapte

  • 2 oua

  • o lingurita bicarbonat

  • 400-500 g faina¬†

Mod de preparare

  • Foi : Punem la bain-marie zaharul, untul taiat bucatele, mierea, laptele, ouale si bicarbonatul. Dupa ce untul se topeste si se formeaza o compozitie cremoasa, lasam la fiert 5 minute pana devine spumoasa, dupa care o luam de pe foc. Lasam sa se raceasca putin, (nu prea mult, pentru a putea manevra coca) dupa care adaugam faina, putin cate putin pana se formeaza coca dorita. Impartim aluatul in 4 bucati, pentru cele 4 foi. Daca se poate ar fi bine sa tinem aluatul intr-un loc caldut, sa-l putem manevra mai bine atunci cand il intindem. Pentru a intinde foile puteti folosi 2 bucati de folie de plastic, pentru a evita faina. Eu am picurat usor cu ulei pe tava, 2 picaturi, dupa care am intins foaia direct pe ea. Va sfatuiesc sa folositi o tava de marime medie, altfel va fi dificil sa intindeti foile. Daca aluatul este tinut la cald se va intinde usor, in caz contrar mierea va face dificila intinderea. Pentru a evita deformarea foilor de la bulele de aer, faceti mici gaurele cu o scobitoare sau o furculita pe suprafata foii. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 170C. Lasam 5 minute tava in cuptor (uitati-va mereu la ea, se rumeneste repede). Imediat ce am scos tava din cuptor taiem marginile si usor desprindem foaia. (puteti folosi un cutit daca este lipita de tava, dar folositi-l cu grija) Repetam procedura pentru celelalte 3 foi.

    Crema : Punem 500 ml lapte pe foc. Dupa ce se incalzeste punem grisul si amestecam cu o lingura de lemn pentru a evita cocoloasele si pentru a nu se prinde de fundul cratitei. Daca va este mai usor, faceti grisul asa cum obisnuiti sa-l faceti de obicei. Luam oala de pe foc si adaugam zaharul si amestecam bine. Dupa ce s-a racit putin adaugam zaharul vanilat, sucul si coaja de la lamaie. Lasati grisul la racit, dar amestecati din cand in cand pentru a nu se face crusta deasupra lui. 

    Separat frecati untul. Va sfatuiesc sa il frecati cu o lingura de lemn si sa nu recurgeti la mixer, iese mult mai cremos si mai bun, desi implica mai mult efort. Dupa ce grisul s-a racit complet, punem cate o lingura in unt si amestecam pana ce grisul a fost incorporat in unt.

    Asamblare: Pe o tava punem prima foaie cu fata in jos. Punem jumatate din crema de gris si nivelam. Asezam a doua foaie. Peste acesta punem gemul de caise pe care il intindem foarte bine (de preferabil gem fara bucati de fructe). Asezam a treia foaie peste care punem cealalta jumatate de crema. Deasupra cremei punem ultima foaie. Puneti o folie de plastic si o mica greutate deasupra prajiturii. (eu am pus un fund de lemn). Lasati la frigider cel putin 8 ore sau mai bine peste noapte. Cand taiati prajitura va sfatuiesc sa o taiati fasii pe care le rasturnati pe o parte si apoi taiati bucatelele, altfel riscati sa puneti presiune pe foi si crema si sa nu se taie frumos. 

    Pofta buna!

Share