Deserturi

Desert prajitura Albinita

Aluat:Se amesteca mierea cu untul, zaharul si sarea pe aragaz, la foc mediu spre mic. Se lasa pana se topeste zaharul si incepe sa faca spume. Atunci se inchide si se lasa la racit.Faina se cerne si se amesteca cu bicarbonatul stins in putin otet. Se face o adancitura in mijlocul fainii si se adauga compozitia de miere cu unt, apoi oul si laptele. Se amesteca cu lingura de lemn. Aluatul se imparte

Desert prajitura Albinita

Ingrediente

  • Aluat: 600 g faina 150 g zahar 200 g miere 1 lg bicarbonat de sodiu (stiu ca pare mult, dar atat trebuie) otet ( pentru stins bicarbonat) 100 g unt 82 % grasime 1 ou esenta vanilie 2-3 lg lapte un praf sare Crema: 1 l lapte 16 lg gris (sau cat considerati ) 150 g zahar coaja lamaie 200 g unt esenta vanilie Umplutura 2: gem prune sau macese (un gem acrisor) Ornat: zahar pudra

Mod de preparare

  • Aluat:Se amesteca mierea cu untul, zaharul si sarea pe aragaz, la foc mediu spre mic. Se lasa pana se topeste zaharul si incepe sa faca spume. Atunci se inchide si se lasa la racit.Faina se cerne si se amesteca cu bicarbonatul stins in putin otet. Se face o adancitura in mijlocul fainii si se adauga compozitia de miere cu unt, apoi oul si laptele. Se amesteca cu lingura de lemn. Aluatul se imparte in 4 parti, din care se coc 4 foi. Se foloseste o tava de 37×25 cm, tapetate cu hartie de copt, ulei si faina. Se inteapa cu furculita fiecare foaie si se tine la cuptor pana se rumeneste putin (in reteta scrie 10 minute, dar eu le-am tinut mai mult). Sa va uitati dupa 10 minute, din cand in cand! Se rumenesc destul de repede.Crema:Se pune laptele la fiert, iar cand incepe sa se umfle, se adauga grisul in ploaie si zaharul. Se amesteca cam 15 minute. Cand este gata, se adauga coaja de lamaie si se presara zahar pudra deasupra, pentru a nu face pojghita ( e valabil si la budinci, crema de vanilie). La sfarsit, se amesteca cateva linguri de crema de gris cu untul (la temperatura camerei), apoi se adauga treptat restul de crema.Pe prima foaie, se pune crema de gris, pe a doua gem, pe a treia crema de gris si urmeaza a patra. Se poate presara zahar pudra (doar pe cele taiate, pentru ca se umezeste zaharul).

Share