Deserturi

Desert mucenici moldovenesti pufosi

Se face maiaua: drojdia se amesteca cu putin lapte, o lingurita de zahar si 2 linguri de faina. Se amesteca totul bine si se lasa deoparte pentru un sfert de ora. Dupa ce a crescut, peste maia se adauga faina, oul si zaharul. Se adauga laptele in timp ce framantam, putin cate putin, pana obtinem un aluat omogen.Se adauga untul la temperatura camerei si continuam sa framantam aluatul. Cand e gata, il lasam sa creasca la caldura aproximativ o ora sau pana ce si-a dublat volumul.Pana creste aluatul, facem siropul: punem la fiert apa cu zaharul si lasam sa fiarba cateva minute, oprim focul si adaugam esenta de rom.Cand aluatul a crescut se framanta putin si se formeaza bile (mai mici sau mai mari, in functie de preferinte), care se intind in bastonase din care vom forma 8-uri.Se pun mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa sa creasca 20 de minute. Se ung cu ou si se dau la cuptor la foc mediu. Sunt gata cand capata o culoare aurie.Dupa ce s-au copt mucenicii, ii lasam sa se raceasca putin si ii trecem prin siropul de zahar pe care l-am pus intr-un castron, dupa aceea ii ungem cu miere si ii presaram cu nuca macinata.Pofta buna!

In loc de unt putem sa folosim 50 ml de ulei. In aluat putem adauga coaja rasa de portocala, lamaie sau ambele. Daca vrem sa fie mai dulci putem pune mai mult zahar in aluat. Daca nu avem drojdie proaspata putem folosi si un pliculet de drojdie uscata.

Cand eram copil, mamaia mea, o moldoveanca desavarsita, ne facea acesti mucenici deliciosi si pufosi. Sper sa va placa reteta mea.

Desert mucenici moldovenesti pufosi

Ingrediente

  • 700 gr de faina 1 ou 25 de gr de drojdie proaspata 1 lingura cu miere 250 ml de lapte 50 gr de unt 1 praf de sare 1 zahar vanilat Sirop: 250 ml de apa 3 linguri de zahar 1 lingura de esenta de rom Decor: nuca miere In plus: 1 ou pentru uns

Mod de preparare

  • Cand eram copil, mamaia mea, o moldoveanca desavarsita, ne facea acesti mucenici deliciosi si pufosi. Sper sa va placa reteta mea.

Share