Deserturi

Desert mini ecleruri

Se amesteca la foc mic: apa, laptele, sarea si zaharul, dupa care se adauga si untul, iar cand s-a topit si compozitia clocoteste si este omogena, se adauga dintr-o data intreaga cantitate de faina alba. Se amesteca bine, la foc mic, pentru a omogeniza compozitia si pentru a face sa se evapore tot lichidul. Rezulta un aluat pripit (pate choux) care se lasa putin la racorit, dupa care se adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine pentru incorporarea fiecaruia, inainte de a-l adauga pe urmatorul. Daca ouale sunt mari, se adauga numai 4 bucati.Se pune aluatul pripit/oparit intr-un posh si se fac bastonase de maxim 6-7 cm lungime (ele mai cresc in cuptor), pe tava prevazuta cu hartie de copt.Se da tava la cuptorul incins, la foc iute si timp de 10 minute nu se deschide usa aragazului. Se diminueaza focul la mediu si se mai lasa inca 10 minute, dupa care se poate deschide usa de la cuptor. Se inteapa cu o scobitoare fiecare ecler, pentru a iesi aerul fierbinte/aburii din ele si pentru a se usca bine si in interior (sa nu ramana cleioase).Dupa aceasta se mai lasa cam 10 minute, atat cat sa se rumeneasca bine eclerurile. Se pot lasa sa se usuce in cuptor, cu usa deschisa.Pentru crema patisiera (de vanilie) se amesteca: zaharul, sarea, amidonul, vanilia si galbenusurile, dupa care se adauga laptele rece, putin cate putin, pana ce se omogenizeaza compozitia.Se da cratita la foc mic si se amesteca intruna, pana ce amestecul se ingroasa bine, dupa care se ia de pe foc si se lasa la racorit 4-5 minute, amestecand din cand in cand, pentru a nu face crusta.Cand compozitia s-a racorit putin se adauga untul, se uniformizeaza si se lasa sa se raceasca de tot, acoperita cu o folie de plastic, ca sa nu se formeze crusta la suprafata. Cand este rece, se poate da la frigider, pana ce vor fi gata eclerurile.Cand s-au racorit complet, eclerurile se taie pe lungime, lateral, intr-o singura parte si se umplu cu o crema (de vanilie, de vanilie cu frisca, de ciocolata…) sau chiar numai cu frisca. Pentru aceasta se foloseste un posh, sau pur si simplu se pot umple cu o lingurita.Se dau eclerurile umplute la frigider si dupa 1-2 ore, pot fi decorate cu ciocolata (topita la bain-marie cu 1-2 linguri de ulei, sau cu putina frisca lichida) si cu diferite ornamente, sau fructe din dulceata. Eclerurile pot ramane decorate simplu, doar cu ciocolata, sau pudrate cu zahar. Se tin la frigider si se servesc reci.

Pentru aluat, adaugati toata cantitatea de faina deodata, imediat ce incepe sa fiarba lichidul (apa+lapte). Faceti aluatul pripit la foc mic, ca sa nu se arda, dar sa se elibereze lichidul. Celelalte retete de ecler nu au zahar in compozitie, dar eu am adaugat o lingura si mi s-a parut o idee foarte buna, pentru ca nu e mult, dar da un gust bun. Nu deschideti usa cuptorului timp de 10-15 minute dupa ce ati pus eclerurile la copt, pentru ca se pot lasa (in loc sa creasca frumos) si sa ramana crude la interior. Coaceti eclerurile, la inceput la foc iute, mai sus in cuptor, ca sa creasca si sa se rumeneasca, dupa care micsorati focul si coborati tava cu o treapta. Dupa ce eclerurile s-au rumenit, e bine sa le intepati ca sa se usuce si la interior. Faceti crema patisiera la foc mic, sau la bain-marie, ca sa nu se prinda de fundul cratitei. Nu adaugati unt in crema, decat dupa ce aceasta s-a racorit putin. Eclerurile se pot umple si cu o crema care nu contine unt, sau frisca. Acoperiti crema cu o folie de plastic, ca sa nu se formeze crusta la suprafata. Tineti crema si apoi eclerurile, la rece.

Mai intai as vrea sa precizez ca, desi ne-am obisnuit cu totii sa spunem eclere (si chiar ni se pare mai frumos asa!) dictionarele limbii romane ne spun ca pluralul substantivului ecler este ecleruri. Eclerul este un produs al patiseriei franceze, iar Dictionarul Academiei Franceze specifica faptul ca aceasta prajitura isi merita numele. Pentru ca este de mici dimensiuni si foarte bun la gust, ec

Desert mini ecleruri

Ingrediente

  • Aluatul pripit pentru ecleruri: 150 grame de faina alba 150 ml lapte dulce 150 ml apa 100 grame de unt 1 lingura de zahar tos 1 praf de sare 5 oua medii Umplutura (crema patisiera): 500 ml lapte 4 galbenusuri 100 grame de zahar tos 3 linguri de amidon alimentar 2 plicuri de vanilie 1 praf de sare 75 grame de unt Pentru decor: 100 grame de ciocolata cu lapte ornamente pentru decor fructe din dulceata

Mod de preparare

  • Mai intai as vrea sa precizez ca, desi ne-am obisnuit cu totii sa spunem eclere (si chiar ni se pare mai frumos asa!) dictionarele limbii romane ne spun ca pluralul substantivului ecler este ecleruri. Eclerul este un produs al patiseriei franceze, iar Dictionarul Academiei Franceze specifica faptul ca aceasta prajitura isi merita numele. Pentru ca este de mici dimensiuni si foarte bun la gust, eclerul dispare repede, asemeni unui fulger (in limba franceza clair inseamna fulger).Acestea sunt primele mele ecleruri si m-am straduit sa le fac mici, nu ca sa le denumesc mini ecleruri, ci pentru ca asa se fac acolo de unde-si au originea si pentru ca asa-mi plac. In urma cu vreo 10 ani am vazut pe site-uri franceze o fotografie cu mini ecleruri ornate foarte frumos si din acel moment mi-am dorit sa fac si eu asa ceva, desi pana atunci, nu pot spune ca mi-au placut in mod special astfel de prajituri.Atunci am postat fotografia pe facebook, dar n-o mai am, din pacate. M-as fi straduit sa-mi ornez la fel primele ecleruri, care mi s-au parut foarte bune, mult mai bune decat ce am mancat pana acum. Le-am ornat asadar cu ce aveam in casa, nereusind sa-mi amintesc prea multe din acea fotografie.Ceea ce am reusit sa fac a fost dimensiunea eclerurilor si straduinta de a le orna, cat de cat, oricat efort ar cere asta. Le-am facut mici, de 8 cm, asa cum am vazut ca se fac, atat prajiturile, de orice fel, cat si aperitivele, in alte tari. Pentru a nu manca din ele ca dintr-un sandvis. Prajiturile si aperitivele, mai ales la mese festive, trebuie sa fie micute, cel mult cat doua inghitituri. Noi, bucatarasii alintati nu gatim la cantina, in cazane, ci in cantitati mici, pentru familie, sau pentru prieteni, asa ca trebuie sa ne straduim ca ceea ce facem sa fie nu numai gustos, ci si placut privirii, prin rafinament si decor. Din ingredientele de mai jos mi-au iesit 40 de ecleruri, umplute cu crema patisiera.

Share