Deserturi

Desert martipan dIssoudun – Prajitura lui Balzac

Amestecati bine pudra de migdale cu zaharul si albusurile.Incorporati apa de flori de portocal. Compozitia trebuie sa fie destul de consistenta.Turnati intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt unsa.Trebuie sa aveti 3-4 cm de aluat.Dati la cuptorul incalzit la 140 C, timp de 35 minute.Pregatiti glazura.Incorporati albusul de ou treptat in zaharul pudra, amestecati. Trebuie sa obtineti un amestec lichid, dar destul de consistent.Cand prajitura este coapta, turnati deasupra glazura si etalati-o uniform.Dati din nou la cuptor la 100 C, timp de 10 minute.Il puteti acompania cu mici verine de portocale.Curatati portocalele de coaja si feliile de pielea alba, recuperati supremele.Puneti-le in pahare individuale sau intr-o forma mare, adaugati un pic de apa de flori de portocal.Nu uitati sa recuperati coaja portocalelor daca sunt bio. Eu o pun cu zahar intr-un borcanel mic etans la frigider.Taiati prajitura in portii si acompaniati-o cu verinele pregatite.Puteti de asemenea pregati verine cu crema engleza sau o acompania de inghetatata. Eu am servit-o cu inghetata de vanilie, supreme de portocala si fruct kumquat confiat – reteta aici.

Ce descoperire interesanta acest desert!Balzac a scris despre el in romanul mai putin cunoscut La Rabouilleuse care face parte din ciclul Comedia Umana.Nu gaseam traducerea in franceza a acestui roman, multumesc mult lui Rodica (Rodimur) care mi-a indicat traducerea – Pescuitorii in apa tulbure Este un desert fin si moale care se topeste in gura, compus din migdale si acoperit de o gl

Desert martipan dIssoudun – Prajitura lui Balzac

Ingrediente

  • Pentru martipan : 125 g de migdale macinate 125 g de zahar pudra 125 g de albusuri de ou ( 4 oua ) 1 lingurita de apa de flori de portocalPentru glazura : 2 lingurite de zahar pudra 1 lingurita de albus de ouPentru decor si garnitura : 1-2 portocale bio

Mod de preparare

  • Ce descoperire interesanta acest desert!Balzac a scris despre el in romanul mai putin cunoscut La Rabouilleuse care face parte din ciclul Comedia Umana.Nu gaseam traducerea in franceza a acestui roman, multumesc mult lui Rodica (Rodimur) care mi-a indicat traducerea – Pescuitorii in apa tulbure Este un desert fin si moale care se topeste in gura, compus din migdale si acoperit de o glazura alba de zahar.Se spune ca a fost creat de surorile din ordinul de Ursuline din orasul Issoudun in secolul al XVIII-lea. Martipanul avea mare succes si se vindea ca painea !Reteta consista in a amesteca in proportie egala migdale macinate, zahar pudra, si albusuri de ou.Compozitia obtinuta este apoi parfumata cu apa de floare de portocal.mai multe aici : https://www.blogulluicatalina.com/2018/09/martipan-dissoudun-prajitura-lui-balzac.html

Share