Dulciuri

Desert kouglof/ Guguluf briosa alsaciana

Guguluf este o prăjitură cu formă caracteristică (ce seamănă cu un turban), acoperită cu stafide, preparată într-o matriță specială de ceramică. Guguluful este o specialitate din Alsacia, Austria, Republica Cehă și Germania de sud.
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/12/kouglof-guguluf-briosa-alsaciana.html

Ungeti bine cu unt forma de kouglof.

Depuneti migdalele intregi pe fundul formei.

Incalziti cuptorul la 180°C.

Sfaramati si diluati drojdia proaspata in laptele caldut. Amestecati.

In bolul robotului sau intr-un castron adanc amestecati faina, sarea s

Desert kouglof/ Guguluf briosa alsaciana


Portii

8

portii


Timp preparare

12

minute


Timp gatire

12

minute

Ingrediente

  • 520 – 550 g de faina

  • 2 oua

  • 90 g de zahar

  • 125 g de unt

  • 250 ml de lapte caldut

  • 20 g de drojdie proaspata

  • 1 varf de sare

  • 100 g de stafide

  • 30 migdale intregi

  • zahar pudra

Mod de preparare

  • Ungeti bine cu unt forma de kouglof.

    Depuneti migdalele intregi pe fundul formei.

    Incalziti cuptorul la 180°C.

    Sfaramati si diluati drojdia proaspata in laptele caldut. Amestecati.

    In bolul robotului sau intr-un castron adanc amestecati faina, sarea si zaharul.

    Incorporati ouale treptat si untul moale taiat bucati.

    Turnati apoi treptat laptele cu drojdia si amestecati/framantati bine pana cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului.

    La sfarsit adaugati stafidele.

    Am pus inca un pic de faina caci aluatul era prea moale.

    Puneti aluatul obtinut in forma de kouglof unsa si acoperiti cu un prosop curat.

    Deschideti poarta cuptorului si puneti tava de kouglof in fata cuptorului pe poarta deschisa..

    Lasati astfel sa creasca 30-40 de minute, intorcand tava de cateva ori.

    Dupa ce a crescut, introduceti in cuptor si coaceti timp de 30 minutes la 180°C/210°C.

    Dupa 30 minute verificati cu un cutit daca este copt.

    Puteti lasa inca 5-10 minute coborand temperatura pentru a nu-l rumeni prea tare.

    Am lasat 10 minute in cuptorul stins.

    Lasati sa se raceasca inainte de a-l scoate din forma.

    Ca si briosa italiana panettone are tenndinta de a se usca repede.

    Este deci ideal daca este mancat in aceeasi zi.

    Dupa puteti face Chec din briosa/cozonac, Friganele sau French toast-reteta aici, Pudding englezesc-vedeti aici .

Share