Deserturi

Desert inghetata de vanilie, cu alune de padure

Mai intai se pregatesc alunele (chiar cu cateva zile inainte, daca este cazul). Se scot alunele din coji, se aleg, se oparesc timp de 20 de minute, dupa care se curata de coji. (Eu am avut 75 de grame de alune curate , din 200 de grame de alune in coaja si le-am folosit pe toate la inghetata, dar se poate folosi si o cantitate mai mica: 50 grame). Apoi, alunele se usuca/rumenesc in cuptor si se maruntesc.Galbenusurile se mixeaza cu zaharul tos si laptele, iar apoi se pune compozitia la bain-marie, la foc mic, unde se amesteca intruna, pana ce se ingroasa. Cand aceasta compozitie s-a ingrosat, se lasa sa se racoreasca, amestecand in ea, din cand in cand, ca sa nu faca pojghita.Intre timp se face frisca, din smantana rece, mixata cu o lingura de zahar tos (adaugata, dupa ce compozitia a inceput sa creasca) si doua plicuri de vanilie. Daca frisca este gata mai repede, se da la rece, in frigider.Cand compozitia cu galbenusuri s-a racorit, se adauga alunele maruntite si uleiul de alune. Se amesteca bine, pentru omogenizare, dupa care se adauga treptat frisca, cate o lingura, amestecand usor, pana ce se inglobeaza in totalitate si compozitia se omogenizeaza.Se toarna inghetata intr-un recipient curat, uscat si se da la frigider pentru cateva ore (6-7).Pentru servire, se scoate inghetata din congelator cu 10 minute mai devreme. Se pune in cupe cu lingurita speciala, sau cu dozatorul pentru inghetata si se decoreaza, dupa gust.

Pregatiti din timp alunele, chiar cu cateva zile inainte. Alunele trebuie neaparat uscate la cuptor, nu numai pentru ca vor avea un gust mai bun, dar mai ales pentru ca in timpul oparirii absorb apa si se umezesc. Amestecati intruna ingredientele puse la bain-marie, ca sa nu se formeze cocoloase si nici sa nu se prinda de fundul vasului. Puteti face frisca mai devreme cu 1-2 ore si sa o tineti la rece, in frigider, pana la prepararea inghetatei. Faceti frisca din smantana rece si naturala. Nu insistati prea mult la mixarea smantanii, ca sa nu se transforme in unt. Daca smantana va fi foarte grasa, se va face imediat frisca, nu va creste si exista riscul sa se transforme in crema, sau unt. Reusita inghetatei depinde de calitatea smantanii. Daca smantana nu este de calitate, va lasa apa, care la congelator se va transforma in gheata. Turnati inghetata intr-un recipient curat si uscat, pe care trebuie sa-l puneti intr-o punga de unica folosinta, inainte de a-l da la congelator, ca sa nu atraga alte mirosuri. Scoateti inghetata din congelator, cu 10 minute inainte de servire, ca sa se mai inmoaie.

Am facut de cateva ori inghetata, vara aceasta, dar mai ales din aceea a carei reteta am postat-o deja. Aceasta este mai noua, desi a fost facuta in urma cu mai mult de o saptamana.In fapt, am facut inghetata cam dupa aceleasi reguli: fara lapte condensat plin de E-uri, care sta uneori chiar multi ani pe rafturi in supermarket, fara: coloranti sintetici, amidon, mascarpone (branza!) afanatori, ame

Desert inghetata de vanilie, cu alune de padure

Ingrediente

  • 3 galbenusuri 3 linguri de lapte 2 linguri rase de zahar tos fin 50-75 grame de alune de padure 2-3 linguri de ulei de alune de padure Pentru frisca: 250 ml de smantana naturala 1 lingura de zahar tos fin 2 plicuri de vanilie Pentru decor: alune sirop de fructe, ciocolata…

Mod de preparare

  • Am facut de cateva ori inghetata, vara aceasta, dar mai ales din aceea a carei reteta am postat-o deja. Aceasta este mai noua, desi a fost facuta in urma cu mai mult de o saptamana.In fapt, am facut inghetata cam dupa aceleasi reguli: fara lapte condensat plin de E-uri, care sta uneori chiar multi ani pe rafturi in supermarket, fara: coloranti sintetici, amidon, mascarpone (branza!) afanatori, amelioratori, indulcitori, intaritori si alti -tori sintetici. Totul natural si mai ales fara lichide, care la congelator se transforma in sloi de gheata. Cele 3 linguri de lapte se contopesc cu galbenusurile, in timpul prepararii la cald, in asa fel incat nu exista deloc riscul de a avea ace de gheata in inghetata si nici nu este cazul sa amestecam la fiecare 30 de minute. Atat doar: inghetata trebuie servita la 10 minute dupa ce a fost scoasa din congelator.Ceea ce apare nou aici sunt ingredientele diferite si cantitatile lor, reglate in functie de gust si de experienta. Rezultatul: o inghetata facuta rapid in casa, absolut naturala si pe gustul oricui.Din ingredientele de mai jos am facut o portie de inghetata, din care pot fi servite cu generozitate, 4-5 persoane.

Share