Deserturi

Desert fursecuri cu gem

Se mixeaza untul cu: zaharul, oul, sarea si aromele, iar la urma se incorporeaza treptat si faina. Cand aluatul este bine legat si omogen, se pune intr-o folie de plastic si se da la rece, la frigider, pentru cel putin doua ore.Dupa ce aluatul s-a racit si intarit la frigider, se scoate, se taie in doua bucati si in timp ce o bucata se intinde intr-o foaie cu grosimea de 3 mm, cealalta se da din nou la rece.Se decupeaza forme (cercuri, sau inimioare) cu ustensilele din dotare (daca nu aveti, puteti folosi un pahar), avand grija ca o jumatate din forme sa fie decupate si in mijloc.Se pun formele decupate pe o tava, in care ati pus in prealabil hartie de copt. Tava se mai tine la frigider pentru 10-15 minute, dupa care se da la cuptorul preincalzit, la o temperatura medie, pentru 10-12 minute.Cand fursecurile s-au rumenit putin pe margini, se scoate tava din cuptor. Se iau fursecurile cu grija si se depun pe un platou, iar cele decupate in mijloc (care vor fi deasupra) se pudreaza cu zahar farin, amestecat cu vanilie.Se procedeaza la fel si cu cea de-a doua bucata de aluat, depozitata la rece.Cand fursecurile sunt gata, se ung formele intregi cu gem si se acopera cu cele decupate la mijloc. Daca nu ati pudrat formele de deasupra de indata ce le-ati scos din cuptor, o puteti face dupa ce ati umplut fursecurile cu gem.Se pastreaza in cutii de carton, la racoare.

Scoateti din timp untul din frigider, ca sa fie moale si usor de modelat. Nici intr-un caz nu-l topiti!Puteti adauga si alte arome, daca doriti, dar e bine sa aveti in vedere ca atat gemurile, cat si zaharul pudra amestecat cu vanilie, vor contribui la gustul fursecurilor.Nu suplimentati prea mult cantitatea de faina, daca vedeti ca aluatul este moale, pentru ca atunci va deveni sfaramicios. Daca totusi ati facut aceasta greseala, mai adaugati o lingura de smantana (sau lapte), pentru ca aluatul sa se lege si sa fie bun de modelat.Aluatul trebuie prelucrat repede, ca sa nu se inmoaie si pentru ca fursecurile sa-si pastreze forma. De aceea, dupa ce le-ati decupat, e bine sa le mai dati la frigider pentru inca 10-15 minute, inainte de a le da la cuptor.In timp ce decupati fursecuri din prima foaie de aluat, restul aluatului este bine sa ramana la rece, in frigider.Foaia trebuie sa aiba o grosime de cel putin 3 mm. Daca va fi prea subtire, fursecurile se vor usca.Nu rumeniti tare fursecurile. Cand observati ca ele se rumenesc pe margini, scoateti repede tava din cuptor si fursecurile din ea. Cum tava inca este fierbinte, fursecurile se pot arde.Folositi gem de consistenta pastei, nu prea subtire si care sa nu contina bucati de pulpa de fructe.Formele decupate in mijloc, care vor fi deasupra este bine sa fie pudrate cu zahar farin, imediat ce vor fi scoase din cuptor. Astfel, zaharul va adera mai usor.

Pentru week-endul care tocmai a trecut, am facut aceste fursecuri cu gem, pe care unii le numesc nemtesti (desi la orgine sunt austriece) sau Linzer, dar si in aceasta privinta apar diferente de abordare, sau de perceptie. Ca urmare, dincolo de orice disputa lingvistica, le-am numit simplu si pe intelesul tuturor fursecuri cu gem . In fapt, am vrut nu numai sa fac ceva dulce si bun, ci

Desert fursecuri cu gem

Ingrediente

  • 200 grame de unt1 ou75 grame de zahar pudra350 grame de faina alba1 praf de sare1 plic de vanilie1-2 lingurite de esenta (eu am folosit 1 lingurita de apa de flori de portocal)gem (eu am folosit gem de prune si de gutui)1-2 lingurite de zahar pudra, pentru decor

Mod de preparare

  • Pentru week-endul care tocmai a trecut, am facut aceste fursecuri cu gem, pe care unii le numesc nemtesti (desi la orgine sunt austriece) sau Linzer, dar si in aceasta privinta apar diferente de abordare, sau de perceptie. Ca urmare, dincolo de orice disputa lingvistica, le-am numit simplu si pe intelesul tuturor fursecuri cu gem . In fapt, am vrut nu numai sa fac ceva dulce si bun, ci si sa pun in valoare unele gemuri si dulceturi care-mi umplu camara. Si am facut foarte bine, pentru ca, in fond, important este ca dulciurile sa placa, sa fie pe gustul celor pentru care sunt facute si mai ales sa fie usor de preparat.Din aceasta portie de aluat mi-au iesit 21 fursecuri, dar numarul lor depinde atat de marimea formelor folosite pentru decuparea prajiturilor, cat si de grosimea foilor.Nu am socotit ca timp de preparare perioada in care aluatul a stat la frigider.

Share