Deserturi

Desert cozonaci bicolori umpluti cu rahat, nuci si stafide

Se cern 500 g faina intr-un vas mare. Se face o adancitura in mijlocul fainii.Se incalzeste lapele la temperatura corpului.Intr-un castron se freaca drojdia cu doua linguri de zahar pana cand aceasta se dizolva. Se adauga putin lapte cald (50-100 ml) si se omogenizeaza. Se toarna lichidul in adancitura din mijlocul fainii. Se amesteca cu putina faina, se acopera vasul cu un prosop si se lasa maiaua sa creasca la loc cald.Galbenusurile se amesteca cu un praf de sare si cu zaharul. Se pun apoi in vasul cu maiaua, care a crescut intre timp. Se amesteca totul cu o lingura de lemn, adaugand treptat restul de lapte si ulei (incalzite impreuna la temperatura corpului). Se mai adauga circa 200 g faina sau pana cand se obtine un aluat gros, apoi se imparte si se pune in doua castroane curate.O parte de aluat se lasa alba, asa ca se adauga in ea esenta de vanilie si se completeaza cu faina, framantandu-o pana cand se obtine o coca pufoasa. La final se curata mainile de aluat, se spala, apoi se ung cu ulei si se aduna coca de pe peretii castronului, formand o bila. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa coca la crescut la loc cald.Cealalta parte de aluat se amesteca cu esenta de rom si 30 g cacao si se completeaza cu faina framantandu-o pana cand se obtine o coca pufoasa. La final se curata mainile de aluat, se spala, apoi se ung cu ulei si se aduna coca de pe peretii castronului, formand o bila. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa coca la crescut la loc cald.Se taie rahatul in bucati mici.Stafidele se clatesc cu apa si se lasa intr-o apa curata la inmuiat.Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilinat si se mixeaza pana cand devin ca o bezea.Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.Aluaturile se impart in doua, dupa ce au crescut. Se intinde pe masa de lucru unsa cu ulei o foaie cu cacao, se adauga peste ea 1/4 din albusurile batute cu zahar, lasand marginile libere. Se presara nuci, stafide (scurse de apa) si bucatele de rahat. Se ruleaza foaia. Se procedeaza la fel si cu foaia alba, apoi cele doua foi se impletesc si se pun cu grija intr-o tava de cozonac unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.Se procedeaza in acelasi fel si cu celelalte doua foi bicolore.Se lasa cozonacii sa creasca la loc cald, apoi se ung cu galbenusul amestecat cu lapte si se introduc la cuptor pana cand se rumenesc frumos. Se lasa sa se raceasca inainte de a fi scosi din tava.

Particip la concursul din cadrul campaniei Bucuria de a imparti ceva bun de la Dr. Oetker, asa ca daca va plac cozonacii mei puteti sa ii votati pana maine cu un Likepe pagina de facebook retete.Merisor, multumesc pentru reteta!

Desert cozonaci bicolori umpluti cu rahat, nuci si stafide

Ingrediente

  • Aluat: 50 g drojdie proaspata + 2 linguri zahar 1 kg faina 500 ml lapte 4 galbenusuri 1 praf de sare 250 g zahar 200 ml ulei esenta de vanilie de la Dr. Oetker esenta de rom 30 g cacao de la Dr. Oetker Umplutura: 5 albusuri 1 praf de sare 50 g zahar 50 g zahar vanilinat de la Dr. Oetker 500 g rahat 50 g nuca 50 g stafide aurii de la Dr. Oetker Pentru uns: 1 galbenus + 1 lingura lapte

Mod de preparare

  • Particip la concursul din cadrul campaniei Bucuria de a imparti ceva bun de la Dr. Oetker, asa ca daca va plac cozonacii mei puteti sa ii votati pana maine cu un Likepe pagina de facebook retete.Merisor, multumesc pentru reteta!

Share