Deserturi

Desert cozonac fara framantare – varianta imbunatatita

Toate ingredientele vor fi la temperatura camerei.Pregatim aluatul.Intr-un vas mare punem faina, iar in mijlocul ei facem o gropita. Drojdia o frecam cu o lingurita de zahar pana devine lichida si amestecam cu 3-4 linguri lapte caldut, apoi vom pune in gropita facuta in faina si lasam sa dospeasca vreo 10 minute.Ouale si galbenusurile le batem bine cu zaharul si zaharul vanilat, laptele il incalzim si il probam cu degetul sa nu fie prea fiert, in care vom topi untul si adaugam lamaia rasa. Pe marginea vasului vom pune un praf de sare si smantana. Peste faina punem ouale, apoi laptele si amestecam cu o lingura pana se incorporeaza bine toate. Framantam apoi cu mainile pana nu se mai lipeste coca de vas. Lasam deoparte cu o folie deasupra pana creste si isi dubleaza volumul. Eu am mai luat de doua ori la framantat si am lasat la crescut pana si-a dublat volumul (e bine sa iti ungi palmele cu ulei cand te apuci de framantat ca sa nu se lipseasca coca de maini).Dupa ce a crescut bine, luam din coca si impartim in 3 bile (eu am avut tavi mici de cozonac, daca aveti tavi mai mari, impartiti in 2), apoi fiecare bila o impartim in doua si intindem pe o plansa sau pe masa 2 foi ovale peste care vom pune umplutura (albusurile se bat spuma cu zaharul, apoi punem cacao si nucile macinate, laptele, smantana, zaharul vanilat sau esenta de vanilie si amestecam bine pana se omogenizeaza toate ingredientele). Rahatul il taiem in fasii lungi si il punem peste umplutura. Rulam bine foile si facem sul, apoi ambele suluri le vom impleti si le vom pune in tavile tapetate cu hartie de copt.Dupa ce am pus in fiecare tava cozonacii ii vom unge cu oul batut, apoi vom aseza sferturile de nuca, presaram mac si putin zahar tos si lasam la dospit pana isi mareste volumul.Punem la cuptor cand sunt crescuti bine. Lasam sa se rumeneasca, dar nu trebuie lasati prea mult sa se arda. Cand ii scoatem, amestecam miere cu putina apa si ungem cozonacii ca sa aiba luciu, dar se pot lasa si fara (dupa dorinta).Se scot din tava si se lasa la racit pe un fund de lemn. Se taie cand sunt reci.Sunt minunati !

Am observat ca, daca nu il framanti bine se farama a doua zi. Prima data nu l-am framantat mult, dar de data aceasta l-am luat de 2 ori la framantat si se rupe fasii cand il portionezi si e la fel de proaspat si a doua zi.

Imi era frica sa fac cozonac, dar de cand am gasit reteta aceasta mi se pare usor sa fac cozonac. Ii multumesc lui Rocsi pentru inspiratie :*

Desert cozonac fara framantare – varianta imbunatatita

Ingrediente

  • Coca 1 kg faina 3 oua 2 galbenusuri 280 gr zahar (daca iti place mai dulce poti adauga 300) 25 gr drojdie proaspata (1 cub) 3 linguri de smantana 25 % grasime 150 gr unt 350 ml lapte un praf de sare coaja rasa de lamaie 2 plicuri zahar vanilatUmplutura 400 gr nuca macinata 4 linguri cacao 1 lingura smantana 25 % grasime 150 gr zahar 2 albusuri 6 linguri lapte esenta vanilie zahar vanilat rahat cu fructeSuplimentar un ou pentru uns mac pentru presarat deasupra cozonacului nuca jumatati pentru ornat miere

Mod de preparare

  • Imi era frica sa fac cozonac, dar de cand am gasit reteta aceasta mi se pare usor sa fac cozonac. Ii multumesc lui Rocsi pentru inspiratie :*

Share