Deserturi

Desert cozonac de post cu prune si rahat

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Cernem faina intr -un vas incapator si o amestecam cu drojdia uscata si cu zaharul.Sucul il turnam in ibric si il incalzim putin (nu trebuie sa fie fierbinte). La fel procedam si cu uleiul.In mijlocul fainii, facem o adancitura, punem sucul cald si aromele si incepem sa framantam.Cand aluatul prinde consistenta, turnam treptat uleiul. De acum, framantam doar aducand marginile aluatului spre centru.Cand uleiul este incorporat in totalitate, luam coca si o trantim cu putere de vas. De vreo 15-20 ori. Veti observa imediat cum devine mai fina, mai supla. Nu trebuie sa avem un aluat vartos, ci mai degraba, unul molcut, usor lipicios.Acoperim vasul cu un prosop si lasam la dospit, in loc cald vreo 1h si 30 minute.Intre timp, taiem rahatul in bucatele potrivite. Si prunele, daca doriti. Eu le-am pus intregi. Cand coca a crescut suficient, o impartim in patru. Din fiecare bucata, intindem cu mainile, pe blatul uns cu ulei, o foaie dreptunghiulara pe care asezam prunele si bucatele de rahat. Rulam si rasucim cate doua suluri, formand cozonacii.Ii asezam in tavile tapetate cu hartie de copt si ii mai lasam 30 minute la crescut.Ii ungem cu ulei si introducem in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pana se rumenesc frumos si trec testul scobitorii.Cand sunt gata, se scot din tavi, se ung cu miere dizolvata in apa pentru a prinde luciu si se lasa sa se raceasca alternativ pe fiecare parte, acoperiti cu un servet. Sincer, nu am crezut ca un cozonac de post, fara lapte, oua, unt, poate iesi atat de pufos. Am pregatit unul mai micut doar cu rahat, celuilalt i-am pus si prune.Minunat, delicios si, ma repet, foarte pufos!

Retete de post economice

Desert cozonac de post cu prune si rahat

Ingrediente

  • 1 kg faina pentru cozonac 250-300 g zahar 600 ml Fanta de portocale sau apa minerala 2 pliculete drojdie uscata 200 ml ulei coaja de portocala si lamaie esenta de vanilie 250 g prune deshidratate fara samburi 350 g rahat 1 lingura miere

Mod de preparare

  • Retete de post economice

Share