Dulciuri

Desert cozonac cu mac

Bunatati de Paste

Cernem faina intr-un castron adanc. Oparim laptele. Luam 2-3 linguri de faina intr-un castron si turnam lapte fierbinte, amestecand continuu, sa nu se faca cocoloase. Amestecam pana obtinem consistenta unei paste. Lasam sa fie doar calduta, apoi adaugam o lingurita zahar si drojdia. Omogenizam si lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul. 

Galbenusurile le frecam mai intai cu sare

Desert cozonac cu mac


Portii

8

portii


Timp preparare

32

minute


Timp gatire

32

minute

Ingrediente

  • Coca: 1/2 kg faina alba 150gr zahar 100 gr unt 25 gr drojdie 250 ml lapte 4 galbenusuri 1 lingura ulei+pentru uns blatul de lucru o lingura coaja de portocala si lamaie 1/2 lingurita sare 1 plic zahar vanilat 1 galbenus+1 lingura lapte pentru uns Umplutura: 200 gr mac 300 ml lapte 3 linguri zahar 2 galbenusuri 2-3 linguri pesmet

Mod de preparare

  • Cernem faina intr-un castron adanc. Oparim laptele. Luam 2-3 linguri de faina intr-un castron si turnam lapte fierbinte, amestecand continuu, sa nu se faca cocoloase. Amestecam pana obtinem consistenta unei paste. Lasam sa fie doar calduta, apoi adaugam o lingurita zahar si drojdia. Omogenizam si lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul. 

    Galbenusurile le frecam mai intai cu sarea, apoi adaugam zaharul, coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilat, uleiul si la sfarsit jumatate din cantitatea de unt topit la temperatura camerei.

    Facem o adancitura in mijlocul fainii in care punem drojdia crescuta, galbenusurile, restul de lapte caldut. Framantam pana aluatul se desprinde usor de pe peretii vasului. Din acest moment vom framanta aluatul de de jos in sus, turnand si restul de unt topit, caldut pana in momentul cand este incorporat tot untul. Acoperim vasul cu un prosop si il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.

    Pregatim umplutura. Punem la fiert laptele cu macul macinat si zaharul pana seaca laptele . Dam jos, lasam sa se raceasca, apoi adaugam pesmetul si albusurile. Omogenizam compozitia.

    Intindem aluatul pe un blat de lemn uns cu putin ulei, asezam umplutura si rulam. Asezam cozonacul intr-o forma, il lasam sa mai creasca 1/2 de ora, apoi il ungem cu galbenusul batut cu lapte si il dam la cuptorul preincalzit la foc mediu.

    Scoatem cozonacul cand este gata, il acoperim cu un prosop si il lasam sa se raceasca.

Share