Asiatica

Curcan cu portocale si 5 condimente – By Staub

Cele mai gustoase preparate sunt cele care se fac simplu. Rafinamentul vine insa din pasiune, alegerea ingredientelor si putina tehnica. Iata cum un fel principal, care poate parea banal, se poate transforma intr-unul rafinat, perfect pentru o masa festiva. Reteta noastra de curcan cu portocale si 5 condimente este o combinatie excelenta de citrice si arome din Asia si, desi pare complicata la prima vedere, este una deosebit de usor de facut.

Intr-o oala incapatoare (si pentru marinada si pentru curcan) se pun toate ingredientele pentru marinada (sos de soia, apa, sos Hoistin, pudra usturoi, pudra ghimbir, fulgii de ardei, piperul) si se aduc la punctul de fierbere. Se opreste focul si se lasa marinada sa se raceasca. Cand aceasta e inca putin calduta se adauga curcanul si se lasa la marinat 12-18 ore. Dupa marinare scoate curcanul si

Curcan cu portocale si 5 condimente – By Staub


Portii

4

portii


Timp preparare

100

minute


Timp gatire

100

minute

Ingrediente

  • 800 ml sos de soia

  • 600 ml apa

  • 150 ml sos Hoisin

  • 7 buc portocala

  • 2 lingurite ghimbir

  • 2 lingurite usturoi

  • 1 lingurita piper negru

  • 1 lingurita fulgi de ardei iute

  • 5 lingurite condimente chinezesti

  • 4 kg curcan

  • 65 ml ulei de floarea soarelui

  • 2 lingurite sare

  • 2 lingurite boia dulce

  • 800 gr cartof

  • 4 linguri ulei de nuca

  • 4 catei usturoi

  • 2 lingurite zahar brun

Mod de preparare

  • Intr-o oala incapatoare (si pentru marinada si pentru curcan) se pun toate ingredientele pentru marinada (sos de soia, apa, sos Hoistin, pudra usturoi, pudra ghimbir, fulgii de ardei, piperul) si se aduc la punctul de fierbere. Se opreste focul si se lasa marinada sa se raceasca. Cand aceasta e inca putin calduta se adauga curcanul si se lasa la marinat 12-18 ore. Dupa marinare scoate curcanul si usuca-l bine cu servete de hartie.
  • Spala rozmarinul, usuca-l si indeparteaza acele de tulpini. Spala portocalele, sterge-le bine, taie-le in jumatati si dupa aceea in felii.
  • Se amesteca impreuna intr-un castron rozmarinul si feliile de portocale.
    Pune 3 sferturi din compozitia de rozmarin-portocala inauntrul curcanului si inchide cavitatea folosind scobitori.
  • Pune 3 sferturi din compozitia de rozmarin-portocala inauntrul curcanului si inchide cavitatea folosind scobitori.
  • Amesteca uleiul de floarea-soarelui impreuna cu sarea, boiaua de ardei si pulberea de 5 condimente si unge curcanul peste tot cu compozitia rezultata.
  • Preincalzeste cuptorul la 175°C si aseaza curcanul, cu fata in sus, intr-o tava de copt mare, suficient de incapatoare.
  • Aseaza-l pe raftul mijlociu al cuptorului timp de 2 ore si 30 minute pentru a se coace.
    In timp ce curcanul se coace, unge-l din cand in cand cu restul de sos ramas.
  • Intre timp, curata cartofii, taie-i in bucati mai mari si fierbe-i
    in apa sarata ~10 minute. Scoate-i si lasa-i sa se racoreasca putin.
  • Zdrobeste usturoiul. Amesteca-l cu uleiul de nuci, zaharul brun si restul de compozitie rozmarin-portocale. Adauga cartofii si potriveste de sare dupa gust.
  • Cu aproximativ 45 de minute inainte de terminarea gatitului, adauga amestecul de cartofi la curcan in aceasi tava si lasa-i sa se coaca impreuna.

Share