Dulciuri

Cozonacei ” Babani”

Azi noapte la 22 am zis ca nu ma pot da baututa!Cozonacii nu au lipsit niciodata de pe masa de Pasti..tin minte mama cati facea..pt tot cartierul =)) si mirosul din casa care incet incet parfuma si curtea 😀 AM ZIS,AM ZIS..dupa o incercare foarte esuata =)) xD mam apucat sa caut retete pe diverse bloguri.Multumesc Adei din Sibu pt reteta!fara ea nu stiu ce ar fi iesit..avand in vedere si faptul ca nu am multa rabdare eu sa las la dospit sau sa framant..:D ..astfel am facut 2 cozonacei ,da cozonacei pentru ca am folosit cantitatile care le aveam in casa…au iesit 2 MINUNATII :)…folosind jumatate din ingredientele de mai jos

Se incalzeste laptele si se pune in el zaharul si vanilia;se amesteca pana se dizolva si se lasa la racit-cand se adauga sa fie caldut

Se topeste untul la microunde si se amesteca cu uleiul;Se lasa la racit la fel ca si laptele

Se freaca galbenusurile cu sare si esentele sau cojile de lamaie/portocale

Faina se cerne intr un castron marisor si se face o gaura in mijloc un

Cozonacei " Babani"


Portii

6

portii


Timp preparare

20

minute


Timp gatire

20

minute

Ingrediente

  • 1 kg faina

  • 50 g drojdie de bere

  • 200 g grasime (unt si ulei,dar mai mult unt decat ulei)

  • 250 g zahar

  • 500 lapte cu grasime 3,5 %

  • 5 galbenusuri

  • esente/coji de portocale sau lamaie

  • nuca macinata sau cocos

  • 2 albusuri pt uns

  • 1 vanilie

Mod de preparare

  • Se incalzeste laptele si se pune in el zaharul si vanilia;se amesteca pana se dizolva si se lasa la racit-cand se adauga sa fie caldut

    Se topeste untul la microunde si se amesteca cu uleiul;Se lasa la racit la fel ca si laptele

    Se freaca galbenusurile cu sare si esentele sau cojile de lamaie/portocale

    Faina se cerne intr un castron marisor si se face o gaura in mijloc unde se pune drojdia faramitata ,si se acopera cu 2-3 linguri din laptele preparat,se presara putina faina deasupra si se lasa la dospit cca 10-15 min

    Cand drojdia a dospit se amesteca cu o lingura de lemn si poi se adauga incet compozitiile de lapte ,galbenusuri si la sfarsit adaugam grasimile framantand cu mana energic cam 20 minute

    Se lasa la dospit cam o ora si 1/2

    Cand aluatul a crescut se imparte in 4 parti egale;se intinde cate o foaie de lungimea tavii si deasupra punem umplutura,urmand sa facem un sul

    Astfel se face inca un sul si il impletim cu celalalt urmand sa asezam in tava pregatita impletitura

    Operatiunea se repeta cu celelalte bucati

    Si lasam inca 30 minute la dospit in forme

    La cuptor poi se lasa cam 40 minute la 170 de grade

Share