Dulciuri

Cozonac cu stafide si cacao

Aceasta reteta are reusita garantata daca se respecta toti pasii. Mie mi-a iesit din prima.

Ingredientele sunt numai pentru un cozonac.

Faina sa cerne de 3 ori, este foare important daca doriti sa aveti un cozonac pufos.

Apoi se pune intr-un castron mai mare. Am incalzit laptele la foc mic si l-am amestecat cu zaharul si zaharul vanilat.

Am facut maiaua. Am dizolvat drojdia in 1-2 linguri de lapte caldut (f putin) si am pus-o in faina, in mijloc si am acoperit-o cu putin faina. Am pus c

Cozonac cu stafide si cacao


Portii

4

portii


Timp preparare

20

minute


Timp gatire

20

minute

Ingrediente

  • 500 g faina

  • 25 g drojdie proaspata

  • 150 g zahar

  • 2 pliculete zahar vanilat

  • 250 ml lapte

  • 50 ml lapte

  • 50 g unt moale

  • 3 galbenusuri

  • 1/2 lingurita sare

  • coaja de la o portocala, lamaie

Mod de preparare

  • Faina sa cerne de 3 ori, este foare important daca doriti sa aveti un cozonac pufos.

    Apoi se pune intr-un castron mai mare. Am incalzit laptele la foc mic si l-am amestecat cu zaharul si zaharul vanilat.

    Am facut maiaua. Am dizolvat drojdia in 1-2 linguri de lapte caldut (f putin) si am pus-o in faina, in mijloc si am acoperit-o cu putin faina. Am pus castronul intr-un loc cald pana crapa faina care am pus-o peste maia.

    Am frecat galbenusurile cu sarea  si am adaugat coaja de portocala / lamaie. Am pus galbenusurile peste maiaua si faina din castron, am adaugat si restul de lapte si am amestecat cu lingura pana la incorporare.

    Acum urmeaza vestita framantare. Am pus uleiul si untul intr-un castron si mi-am uns mainile pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de maini. Tot ce trebuie e sa va ungeti mainile cu ulei si unt, fara a mai adauga faina. Am framantat 30 de minute incontinuu. Se acopera castronul cu un prosop de bucatarie si se lasa la crescut intr-un loc cald pentru 1 ora jumate.

    Intre timp pregatim umplutura. Am batut spuma albusurile cu zaharul. Am adaugat cacaua si stafidele si am amestecat bine toata compozitia. Dupa ce aluatul a crescut, si-a dublat volumul, pregatim masa de lucru. Ungem suprafata cu ulei, rasturnam aluatul. Il impartim in doua daca vrem sa-l facem impletit intr-o tava mare de cozonac. Eu l-am impartit in patru si l-am facut in tavi mici impletit. Se intinde una din bucatile de aluat si se unge cu umplutura. Se ruleaza. La fel procedam si cu cealalta bucata ramasa.

    Pregatim tava de cozonac. Punem hartie de copt sau o ungem cu ulei si o tapetam cu faina. Prindem cele doua rulouri de un capat si se rasucesc intre ele. Se aseaza in tava si se lasa intr-un loc cald sau in cuptorul incins la 40 ° pana aproape isi dubleaza volumul. Se unge cu galbenus si cu zahar pe deasupra. Se da cuptotul pe 170°-180° si se lasa 45-60 minute in functie de cuptor. Se face testul cu scobitoarea, trebuie sa o scoatem curata cand e gata. Se lasa intr-un loc cald, ferit se curent pentru a nu se lasa. Dupa ce se raceste, se poate taia, daca puteti astepta pana atunci. šŸ˜‰ 

Share