Retete de prajituri

Coronite cu gem de capsuni

Acum ca a venit frigul imi e tare drag sa dau drumul la cuptor si sa las aluatul sa dospeasca la caldura.Ideea de azi a pornit de la desertul Ritei Ilies,care a facut cornulete cu caramele englezesti si mi-a facut mare pofta sa framant si eu azi un aluat delicios.In principiu nu am respectat reguli,am pus ce mi-a placut in acest aluat,cat am crezut eu dar au iesit pana la final niste coronite pufoase cu gem 🙂

Am dizolvat putin drojdia in laptele caldut,intr-un castron mare am pus faina,ouale,coaja de portocala,cuisoare macinate,scortisoara,125 gr unt taiat cubulete,uleiul de masline,sarea,zaharul si laptele care a ramas dupa ce am pus la inmuiat drojdia,am adaugat si drojdia la final cu laptele in care am dizolvat-o si am amestecat totul bine,mai intai cu o lingura si mai apoi am framanatat cu mana

Coronite cu gem de capsuni


Portii

12

portii


Timp preparare

12

minute


Timp gatire

12

minute

Ingrediente

  • Am folosit:

  • 1 kg faina 650

  • 14 gr drojdie uscata

  • 400 ml lapte

  • 125 gr unt

  • 3-4 linguri ulei de masline

  • scortisoara,

  • cuisoare macinate

  • coaja rasa de la o portocala

  • 4 oua

  • un praf de sare

  • 4 linguri zahar

  • pentru umplut:

  • gem de capsuni

  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

  • Am dizolvat putin drojdia in laptele caldut,intr-un castron mare am pus faina,ouale,coaja de portocala,cuisoare macinate,scortisoara,125 gr unt taiat cubulete,uleiul de masline,sarea,zaharul si laptele care a ramas dupa ce am pus la inmuiat drojdia,am adaugat si drojdia la final cu laptele in care am dizolvat-o si am amestecat totul bine,mai intai cu o lingura si mai apoi am framanatat cu mana pana cand toate ingredientele s-au amestecat si aluatul a devenit nelipicios si se desprindea usor de pe mana.

    Pentru ca mi-a fost dor sa ma joc cu aluatul,eu am facut forme diferite,desi in titlu am spus “coronite” pe langa ele am facut si cornulete,trandafiri si toate formele care mi-au venit in minte :).

    Pentru coronite,caci despre ele e vorba,am rupt o bila de marimea unei mingi de tenis,(poate ceva mai mica),am intins-o bine cu sucitorul intr-o forma ovala,la un capat am lasat 3-4 centimetri de aluat si apoi sub aceasta distanta am taiat fasii din aluat.Am pus pe bucata lasata netaiata o lingura de gem si apoi l-am intins bine peste tot,am rulat aluatul pe diagonala si apoi l-am adunat intr-o coronita astfel ca am unit capetele aluatului.La final am uns coronitele cu ou batut si le-am dat la cuptor pana cand s-au rumenit frumos.din aceasta  cantitate de aluat si ingrediente mie mi-au iesit 3 tavi mari de coronite,cornulete si alte forme haioase,dulci si gustoase.

    Pofta mare!

Share