Bucataria frantuzeasca

Coq au vin

O reteta traditionala frantuzeasca foarte renumita – “Coq au Vin”, care inseamna in traducere libera “cocos fiert in vin”, este dovada ca rezultatele excelente se obtin cu rabdare. Si cu ustensilele potrivite, gatind prin metoda sous-vide. Gustul chiar face sa merite urmati fiecare dintre cei 10 pasi!

Torni intr-o cratita vinul (dar pastrezi 1 pahar), usturoiul (curatat si tocat marunt), kaiserul taiat in fasiute, supa de pui, frunzele de dafin, morcovii si telina (curatate si tocate marunt), le amesteci si le lasi sa fiarba la foc mic, aproximativ 25 de minute. Trebuie sa scada sosul si sa se evapore alcoolul, dupa care lasi marinada sa se raceasca. Este foarte important sa se evapore alcoolul

Coq au vin


Portii

4

portii


Timp preparare

30

minute


Timp gatire

30

minute

Ingrediente

  • 1 buc cocos de tara

  • 200 gr ciuperci Champignon

  • 1 l vin rosu de Burgundia

  • 4 catei usturoi

  • 4 buc ceapa

  • 200 gr kaiser

  • 600 ml supa de pui

  • 2 crengute de cimbru

  • 4 frunze dafin

  • dupa gust patrunjel proaspat tocat

  • 300 gr piure de cartofi

  • dupa gust sare de mare

  • dupa gust piper negru macinat

  • dupa gust ulei de masline

  • dupa gust ulei vegetal

  • 3 buc morcov

  • 3 buc telina tulpina

  • 100 gr unt

  • 3 linguri faina alba

Mod de preparare

  • Torni intr-o cratita vinul (dar pastrezi 1 pahar), usturoiul (curatat si tocat marunt), kaiserul taiat in fasiute, supa de pui, frunzele de dafin, morcovii si telina (curatate si tocate marunt), le amesteci si le lasi sa fiarba la foc mic, aproximativ 25 de minute. Trebuie sa scada sosul si sa se evapore alcoolul, dupa care lasi marinada sa se raceasca. Este foarte important sa se evapore alcoolul atunci cand gatesti prin metoda sous-vide, pentru ca daca ramane blocat in pungile de vidare nu conduce la rezultate bune. Intre timp, intr-o tigaie separata calesti ceapa in 25 gr unt si o lasi deoparte.
  • Preincalzesti aparatul sous-vide la 66.6°C.
  • In doua pungi separate asezi carnea de cocos (sau de pui) pe care ai condimentat-o cu sare si cu piper, apoi imparti ceapa in mod egal in pungi si distribui crengutele de cimbru.
  • Torni marinada in pungi, din nou in mod egal si le videzi. Timp de 12 ore lasi pungile in aparat, sa faca ce stie mai bine, apoi le scoti si le lasi sa se raceasca. Intre timp, preincalzesti cuptorul la 180°C.
  • Dupa ce s-au racit pungile, scoti cocosul (puiul) din ele si il asezi intr-o cratita, cu tot cu marinada. Arunci crengutele de cimbru si adaugi paharul de vin pastrat, lasand cratita pe foc mic, sa fiarba inabusit.
  • Omogenizezi 25 gr unt cu faina alba (separat) si apoi adaugi compozitia in cratita, amestecand continuu si condimentand dupa gust. Treaba cu lasatul pe foc si amestecatul se incheie in momentul in care observi ca este gata cocosul.
  • Intr-o tigaie cu o bucata de unt de 25 gr si ulei vegetal, prajesti cocosul 6-8 minute, pana cand se bronzeaza binisor, capatand o culoare maronie.
  • Intr-o tava in care ai asternut hartie de copt, asezi pasarea cu grija si o bagi la cuptor, unde o lasi aproximativ 10 minute.
  • Intre timp, in cratita in care ai gatit pana acum, pui un cubulet de unt de 25 gr si ciupercile pe care le prajesti temeinic si uniform.

Share