Sirop

Compot de prune

Prunele se spala bine si se lasa la scurs.Se pregatesc borcanele, sa fie curate si capacele, de asemenea.Intr-o oala mare se pune 1 kg de zahar tos si se adauga 5 litri de apa. Se da oala la fiert, la foc iute si dupa doua-trei clocote, cand zaharul s-a topit se pun cam 20-25 de prune la oparit in sirop, 2-3 minute, pana ce pielitele fructelor incep sa plesneasca.Se scot pe rand, cu o paleta mica, prunele a caror pielite au plesnit si se pun in borcanele asezate intr-o tava metalica.Se repeta aceasta operatiune, pana ce se oparesc toate prunele si se umplu toate borcanele pregatite. Veti observa ca siropul a capatat o culoare rosie foarte frumoasa si un parfum placut.Imediat dupa ce s-au umplut borcanele cu prune, se toarna siropul fierbinte si se pun capacele. Borcanele cu compotul de prune se depoziteaza intr-un loc ferit de agitatia din casa, se invelesc bine in paturi, pentru a pastra cat mai mult timp caldura si se lasa asa sa se raceasca, timp de 2-3 zile. Dupa acest interval de timp, se indeparteaza paturile care au mentinut temperatura si borcanele se depoziteaza in camara, nefiind necesara sterilizarea lor.

Cumparati prune coapte, mici, tari si fara defecte. Daca prunele sunt mari, vor incapea foarte putine in borcan. Nu puneti prea multe prune in borcane, ci lasati deasupra cam 3 cm pentru ca siropul sa le acopere. Tineti borcanele cu compot 2-3 zile invelite in paturi, pentru ca temperatura sa se pastreze cat mai mult timp. In acest fel, nu va mai fi nevoie sa le sterilizati.

De cativa ani fac compotul de prune dupa reteta mamei mele si sunt foarte multumita de rezultat. Este o reteta foarte usoara, simpla si rapida, pe care o poate face oricine.Din ingredientele de mai jos, mi-au iesit 17 borcane de 700 grame de compot.

Compot de prune

Ingrediente

  • 5 kg de prune 1 kg zahar tos 5 litri de apa

Mod de preparare

  • De cativa ani fac compotul de prune dupa reteta mamei mele si sunt foarte multumita de rezultat. Este o reteta foarte usoara, simpla si rapida, pe care o poate face oricine.Din ingredientele de mai jos, mi-au iesit 17 borcane de 700 grame de compot.

Share