Conserve

Compot de cirese

Ciresele se spala, se rup coditele si se lasa o jumatate de ora in apa rece. Daca au viermi, acestia vor iesi la suprafata. Scurgem apoi apa si alegem doar ciresele  sanatoase,   pe cele  "nesanatoase "…..nu le punem :))

Borcanele se spala cu detergent de vase, se limpezesc bine in mai multe ape si se scufunda pe rand intr-un vas cu apa care fierbe

Compot de cirese


Timp preparare

12

minute


Timp gatire

12

minute

Ingrediente

  • 2 kg cirese

  • zahar- cate 4 linguri pentru fiecare borcan

  • apa

Mod de preparare

  • Ciresele se spala, se rup coditele si se lasa o jumatate de ora in apa rece. Daca au viermi, acestia vor iesi la suprafata. Scurgem apoi apa si alegem doar ciresele  sanatoase,   pe cele  "nesanatoase "…..nu le punem :))

    Borcanele se spala cu detergent de vase, se limpezesc bine in mai multe ape si se scufunda pe rand intr-un vas cu apa care fierbe ,pentru a se steriliza. Sau se pun in cuptor 10-15 minute. La fel procedam si cu capacele.

    Din 2 kg cirese vor iesi in jur de 6-7 borcane cu compot.Depinde de cat de pline vom pune borcanele.

    Borcanele sterilizate se lasa sa se raceasca apoi se umplu cu cirese, se adauga in fiecare cate 4 linguri rase cu zahar si  se umplu cu apa (rece). Punem capacele si scuturam  borcanele pentru a se amesteca putin zaharul. Nu va faceti griji! zaharul ramas se va topi in timpul prepararii.

    Asezam in cuptorul aprins, tocmai jos, tava mare de la aragaz si o umplem cu apa.Peste tava punem gretarul cuptorului si pe el asezam borcanele cu putin spatiu intre ele ( sa nu se atinga).

    Inchidem cuptorul si lasam compotul sa se faca  la foc potrivit, timp de 40-45  minute. Ne dam seama ca s-a facut atunci cand
    ciresele  se ridica la suprafata  iar apa  s-a colorat si face bule. Oprim focul si lasam compotul sa se raceasca in cuptor.

    Eu asa procedez de foarte multi ani si va garantez ca iese foarte bun si tine fara probleme si peste iarna!

Share