Bors, ciorbe si supe

Ciorba de varza rosie, cu afumatura

Zilele trecute mi-a atras atenția o ciorbă cu varză roșie, făcută de Claudia și atunci m-am gândit că este o idee foarte bună să experimentez ceva în bucătărie. Mai aveam o jumătate de varză roșie, rămasă de la salată și cu legume și afumătură (kaiser) am preparat o ciorbă tare bună și interesant colorată. Inițial am vrut s-o acresc cu ceva, dar până la urmă  m-am decis s-o las cu gustul natural al ingredientelor. Și cred că a fost foarte bine așa…
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.

Mai întâi se curăță varza, se spală, se elimină cotorul și nervurile groase, se taie fideluțe și se freacă bine cu 1 linguriță de sare, după care se lasă 10 minute să se înmoaie.

Între timp se pregătesc legumele pentru călit. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, până se înmoaie, în ulei suficien

Ciorba de varza rosie, cu afumatura


Portii

8

portii


Timp preparare

16

minute


Timp gatire

16

minute

Ingrediente

  • 1/2 varză roșie

  • 3-4 morcovi

  • 2 pătrunjei

  • 1/4 țelină

  • 1 ceapă mare

  • 2 roșii

  • 400 grame de kaiser afumat

  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru călit

  • 1 legătură de frunze de pătrunjel

  • sare

  • piper

Mod de preparare

  • Mai întâi se curăță varza, se spală, se elimină cotorul și nervurile groase, se taie fideluțe și se freacă bine cu 1 linguriță de sare, după care se lasă 10 minute să se înmoaie.

    Între timp se pregătesc legumele pentru călit. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, până se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.

     

    Varza înmuiată se pune la fiert cu 3 litri de apă rece și când este cazul, se culege spuma care se ridică deasupra și se aruncă.

    Se spală roșiile, se taie cubulețe și se înmoaie în tigaie cu ceapa, deja înmuiată.

    Se curăță, se spală, se răzuiesc rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) pe răzătoarea mare și se călesc cu celelalte legume. 

    Se taie kaiserul subțire și se adaugă la fiert în oala cu varza și tot atunci se adaugă și  legumele călite.

    Se lasă oala la fiert încă 2-3 clocote și între timp se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă mărunt.

    După 2-3 clocote, când legumele sunt fierte, iar kaiserul a dat gustul său ciorbei, se condimentează cu sare și piper, se presară pătrunjelul tocat, se pune capacul și se ia oala cu ciorbă de pe foc.

    După 10 minute de ”odihnă”, ciorba poate fi servită.

Share