Diverse

Ciorba de varza alba cu afumatura

Ciorba de varza alba cu afumatura e un preparat foarte indragit in zona Ardealului. Are un gust bogat dat de multitudinea de legume si multa savoare oferita de carnea afumata.

Carnea afumata (ciolan, costita) se pune la fiert in 4 litri de apa rece. Dupa ce fierberea incepe, se vor indeparta cu ajutorul unei spumiere impuritatile de la suprafata. Intre timp, se pregatesc legumele pentru ciorba.. Se curata toate radacinoasele (morcovii, radacina de patrunjel, pastarnacul si telina) si se dau pe razatoarea cu gauri mari. Se curata doua cepe albe si se maruntesc. Se indepa

Ciorba de varza alba cu afumatura


Portii

8

portii


Timp preparare

45

minute


Timp gatire

45

minute

Ingrediente

  • 500 gr carne afumata

  • 600 gr varza alba

  • 2 buc morcov

  • 1 buc telina

  • 1 buc pastarnac

  • 1 buc radacina de patrunjel

  • 2 buc ceapa alba

  • 60 ml ulei de floarea soarelui

  • 2 buc gogosar

  • 500 ml bulion de rosii

  • 150 ml smantana de gatit

  • 1 buc galbenus de ou

  • dupa gust sare

  • dupa gust piper alb

  • dupa gust cimbru

  • dupa gust marar

  • dupa gust patrunjel

  • dupa gust telina frunze

  • 4 l apa

Mod de preparare

  • Carnea afumata (ciolan, costita) se pune la fiert in 4 litri de apa rece. Dupa ce fierberea incepe, se vor indeparta cu ajutorul unei spumiere impuritatile de la suprafata. Intre timp, se pregatesc legumele pentru ciorba.
  • Se curata toate radacinoasele (morcovii, radacina de patrunjel, pastarnacul si telina) si se dau pe razatoarea cu gauri mari. Se curata doua cepe albe si se maruntesc. Se indeparteaza semintele de la 2 gogosari (sau de la un ardei gras rosu) si se taie in cuburi mici. Intr-o tigaie, se incinge putin ulei, apoi se soteaza usor toate legumele; se pune intai ceapa, apoi ardeiul si pe urma radacinoasele. Se condimenteaza cu sare si cu piper.
  • Dupa aceea, legumele se adauga in zeama de carne si se lasa la fiert 20 de minute.
  • Varza se taie in forma de fasii inguste de 2-3 cm lungime. Putem face acest lucru direct cu un cutit bine ascutit, cu o razatoare de tip mandolina sau cu ajutorul unui robot de bucatarie. Punem varza la fiert si aromatizam ciorba cu un buchetel de cimbru si frunze de telina.
  • Dupa ce legumele si carnea sunt complet preparate termic, adaugam 500 ml de bulion. Asezonam cu sare si cu piper.
  • Luam ciorba de pe foc, o lasam sa se raceasca pentru cateva minute, apoi incorporam un amestec de smantana si un galbenus de ou. Acest pas nu este obligatoriu, dar va oferi ciorbei un gust mai bogat si o textura mai placuta.

Share