Ciorbe/supe

Ciorba de rasol de vita, acrita cu varza murata

Rasolul se curata de pielite, se spala bine, ca sa nu mai ramana aschii de oase si se pune la fiert, cu 3 litri de apa rece. Cand se ridica spuma deasupra, se aduna si se arunca. Se completeaza cu apa calda, cand este cazul.Se curata cepele si usturoiul, se spala, se taie marunt si se calesc in ulei suficient si la foc mic, ca sa nu se arda, ci doar sa se inmoaie.Se curata radacinoasele (morcovii si patrunjelul) se spala, se dau pe razatoarea mare si se calesc usor cu ceapa si usturoiul, deja inmuiate.Se spala ardeii grasi, se curata de cotoare si de seminte, dupa care se taie julienne si se calesc, de asemenea, cu celelalte legume.Se spala rosiile, se taie cubulete si se adauga in tigaia cu celelalte legume, ca sa se caleasca. Se adauga 1 pahar de apa in tigaia cu legume calite si se lasa sa fiarba si sa scada, la foc mic.Cand rasolul a fiert, se strecoara supa, iar carnea se lasa sa se raceasca, dupa care se curata de oase, tendoane si zgarciuri si se portioneaza.Se curata cartofii, se spala, se taie sub forma de cubulete si se pun la fiert, cu supa de rasol, strecurata. Intre timp, se taie fideluta varza murata si se strecoara moarea (daca este cazul).Cand cartofii sunt aproape fierti, se adauga in oala varza murata, taiata fideluta si legumele calite. Dupa doua-trei clocote, se adauga moarea si condimentele (sarea si piperul) si dupa inca un clocot, se ia oala de pe foc, se presara patrunjel tocat si se pune capacul. Dupa 10-15 minute de odihna , ciorba se poate servi, cu ardei iuti, proaspeti, sau murati in otet.

Supa in care a fiert orice carne cu os taiat, se strecoara obligatoriu, ca sa nu mai ramana aschii de oase in ea. Folositi cartofi roz, care nu se sfarama la fiert. Nu prajiti tare ceapa si usturoiul, ci inmuiati-le doar putin, in ulei suficient si la foc mic. Nu este nevoie sa desarati varza murata. Daca este suficient de sarata, nu mai adaugati sare in ciorba. Cantitatea de moare de varza adaugata este in functie de gustul dumneavoastra si de cat de sarat va place sa mancati. Adaugati patrunjel tocat in ciorba, dupa ce ati luat-o de pe foc. Serviti ciorba dupa ce s-a odihnit 10-15 minute, cu capacul pus pe oala.

De obicei, din rasol (de vitel, in general) fac supe, cu galuste de gris, sau cu taitei de casa, iar carnea fiarta o folosesc la salata de boeuf. De aceasta data nu am avut in plan sa fac salata de boeuf, asa ca am facut o ciorba, consistenta datorita rasolului de vita, acrisoara datorita verzei murate si cu gustul inconfundabil, dulceag si placut al radacinoaselor si al ardeilor grasi. Acum, dupa

Ciorba de rasol de vita, acrita cu varza murata

Ingrediente

  • 1 rasol de vita 1/2 varza murata 750 ml de moare de varza 2 morcovi 1 patrunjel 6 cartofi roz medii 1/2 ardei gras verde 1/2 ardei gras galben 1/2 ardei gras rosu 2 rosii 2 cepe medii 4 catei de usturoi ulei de floarea soarelui pentru calit 1 legatura de frunze de patrunjel sare piper

Mod de preparare

  • De obicei, din rasol (de vitel, in general) fac supe, cu galuste de gris, sau cu taitei de casa, iar carnea fiarta o folosesc la salata de boeuf. De aceasta data nu am avut in plan sa fac salata de boeuf, asa ca am facut o ciorba, consistenta datorita rasolului de vita, acrisoara datorita verzei murate si cu gustul inconfundabil, dulceag si placut al radacinoaselor si al ardeilor grasi. Acum, dupa ce am mancat deja de doua ori din ea, pot zice ca a fost o decizie foarte buna: ciorba este foarte gustoasa si buna!Din ingredientele de mai jos am facut o oala de 4 litri de ciorba.

Share