Ciorbe/supe

Ciorba de cartofi cu afumaturi

Radacinoasele se curata, se spala, se taie in formele dorite si se pun la fiert in apa suficienta, la foc iute. Se indeparteaza spuma care se formeaza.Intre timp se pregatesc celelalte legume.Se curata cepele, se spala, se sterg cu un prosop de hartie, se taie si se calesc in ulei, la foc mic, ca sa se inmoaie doar si nu sa se arda si sa devina amare.Usturoiul se curata, se spala, se feliaza subtire si se pune la calit peste cepe.Rosiile se spala, se taie marunt si se pun si ele la calit, peste cepe si usturoi.Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete. Cand celelalte legume sunt aproape fierte, se adauga si cartofii la fiert, in oala si apoi legumele calite (rosiile, cepele si usturoiul).Se clateste putin pieptul afumat de porc, se feliaza subtire si se adauga in oala de ciorbita, la ultimele doua-trei clocote.Se aleg frunzele de patrunjel, se spala, se taie fin si se pun in oala de ciorba, dupa care se opreste focul de la aragaz si se pune capacul.Ciorbita poate fi servita, cu ardei iuti in otet, dupa ce se lasa sa se odihneasca un sfert de ora.

Fierbeti mai intai radacinoasele si adaugati mai tarziu cartofii in oala, la fiert, ca sa nu se sfarame. Nu prajiti ceapa prea tare, ca sa nu se arda si sa devina amara. Ea trebuie doar sa se inmoaie si sa capete un gust dulce si placut. Alegeti cartofi roz care nu se sfarama prea usor. Nu fierbeti ciorbita mai mult decat este cazul, ca sa nu se terciuiasca legumele. Puneti patrunjelul doar la sfarsit, cand ciorba este gata. Inainte de a fi servita, orice ciorba trebuie sa se odihneasca un sfert de ora.

Afumaturile dau un gust foarte bun mancarii si o ciorbita simpla cu cartofi devine cu totul si cu totul speciala, foarte gustoasa, daca ii adaugam putin bacon, costita, piept de porc… care au stat putin la afumatoare.Din ingredientele de mai jos am facut o oala de 5 litri de ciorbita.

Ciorba de cartofi cu afumaturi

Ingrediente

  • 300 grame piept afumat de porc 6 cartofi 3 morcovi mari 2 patrunjei 1/2 telina 2 rosii 2 cepe (una rosie, una alba) 4 catei de usturoi 1 legatura de frunze de patrunjel ulei pentru calit sare piper

Mod de preparare

  • Afumaturile dau un gust foarte bun mancarii si o ciorbita simpla cu cartofi devine cu totul si cu totul speciala, foarte gustoasa, daca ii adaugam putin bacon, costita, piept de porc… care au stat putin la afumatoare.Din ingredientele de mai jos am facut o oala de 5 litri de ciorbita.

Share