Romaneasca

Ciolan afumat cu varza dulce

Mult iubitul ciolan afumat! Multe si marunte se pot zice despre el, multe si marete preparate se pot gati cu el.

Puneti ciolanul la fiert in cei trei litri de bors si lasati-l acolo pana va ocupati de varza. Daca nu ati fiert si racit in prealabil borsul (asa cum cere la carte), este posibil sa trebuiasca adunata spuma ocazional. Nu cine stie ce amanuntit, dar e bine s-o faceti, fiindca si ciolanul va crea spuma, iar zeama trebuie sa fie cat de cat limpede la sfarsit.. Taiati varza in 8-10 segmente (depinde

Ciolan afumat cu varza dulce


Portii

8

portii


Timp preparare

37

minute


Timp gatire

37

minute

Ingrediente

  • 1 kg ciolan afumat

  • 3 l bors

  • 2 kg varza alba

  • 2 lingurite sare grunjoasa

  • 4 buc ardei gras rosu

  • 8 buc rosie

  • 1 buc ceapa alba

  • 1 lingurita sare

  • 1 lingurita piper macinat

  • 200 gr smantana grasa

  • 1 lingurita faina alba

  • dupa gust boia

  • 5 linguri ulei

Mod de preparare

  • Puneti ciolanul la fiert in cei trei litri de bors si lasati-l acolo pana va ocupati de varza. Daca nu ati fiert si racit in prealabil borsul (asa cum cere la carte), este posibil sa trebuiasca adunata spuma ocazional. Nu cine stie ce amanuntit, dar e bine s-o faceti, fiindca si ciolanul va crea spuma, iar zeama trebuie sa fie cat de cat limpede la sfarsit.
  • Taiati varza in 8-10 segmente (depinde cat de mare este capatana), fara sa-i scoateti cotorul in intregime – lasati un firicel din el, pentru ca frunzele sa aiba de ce sa se tina. Presarati-o cu sare grunjoasa si lasati-o la scurs in timp ce taiati celelalte zarzavaturi.
  • Ardeii se taie fasii, rosiile si ceapa, rondele.
  • Intre timp, ciolanul se va fi fiert. Scoateti-l si scurgeti-l bine de zeama intr-o sita mare.
  • Cand este suficient de zvantat, puneti o tigaie larga pe flacara. Odata incinsa puneti ulei, adaugati segmentele de varza si ciolanul. Prajiti-le pe toate partile, intorcand cu o paleta pentru a pastra intacte crestele de varza.
  • Scoateti ciolanul pe un platou si tineti-l la cald.
  • Langa varza care a ramas in tigaie, adaugati ceapa si ardeii, caliti pana la imnuiere doar, fara a le fi prajit, presarati boia de ardei, potriviti de sare si piper si stingeti in final cu zeama in care a fiert ciolanul.
  • Fierbeti o jumatate de ora, dupa care puneti rondelele de rosii. Mai fierbeti vreun sfert de ora cu ciolanul adaugat in mijloc, pentru ca si el sa aiba parte de zarzavaturile calite.
  • Desfaceti intr-o cana o lingurita de faina in 5-6 linguri de smantana, diluati treptat cu zeama fierbinte din tigaie si cand temperaturile se apropie, turnati amestecul peste crestele de varza.
  • La servire, taiati felii ciolanul, pentru a scoate la iveala carnea rozalie si suculenta. Daca ati avut grija in timpul gatirii de crestele de varza dulce, ele vor ramane intregi si le puteti servi in toata maretia lor onctuoasa.

Share