Bucatarie internationala

Challah

Este o paine impletita, facuta din aluat imbogatit cu oua si ulei, specific evreiasca. Pentru un gust mai bogat, am adaugat si unt in aluat.

Intr-un bol mic, amestecam drojdia cu apa calda si 5 gr de zahar si lasam sa se activeze timp de 15 minute.. In bolul mixerului, combinam faina cu restul de zahar, sarea, drojdia dizolvata, 2 oua, uleiul si omogenizam la viteza mica timp de 5 minute. Incorporam bucatile de unt aflat la temperatura camerei, crestem viteza mixerului si continuam sa framantam inca 8-10 minute, pana aluatul devine net

Challah


Portii

8

portii


Timp preparare

30

minute


Timp gatire

30

minute

Ingrediente

  • 600 gr faina alba

  • 200 ml apa

  • 90 gr zahar alb

  • 3 buc ou

  • 60 ml ulei de floarea soarelui

  • 60 gr unt

  • 1 lingurita sare

  • 7 gr drojdie uscata

  • 1 lingura seminte de susan alb

Mod de preparare

  • Intr-un bol mic, amestecam drojdia cu apa calda si 5 gr de zahar si lasam sa se activeze timp de 15 minute.
  • In bolul mixerului, combinam faina cu restul de zahar, sarea, drojdia dizolvata, 2 oua, uleiul si omogenizam la viteza mica timp de 5 minute. Incorporam bucatile de unt aflat la temperatura camerei, crestem viteza mixerului si continuam sa framantam inca 8-10 minute, pana aluatul devine neted si elastic.
  • Transferam aluatul intr-un bol mare, uns cu ulei, acoperim si lasam la dospit intr-un loc cald pentru 1.30-2 ore sau pana cand isi dubleaza volumul.
  • Impartim aluatul in 6 bucati si intindem fiecare bucata intr-un snur lung de 40-45 cm. Aliniem snururile si unim capetele prin presare. Numerotam snururile de la dreapta la stanga. Incepem cu primul snur din partea drepta pe care il trecem peste restul snururilor in partea stanga. Ultimul snur din partea stanga, snurul 6, il trecem peste restul snururilor, inspre partea dreapta, sub snurul 1. In partea de sus vom avea intodeauna doua snururi orientate in directii diferite si patru snururi in partea de jos. Snurul din partea stanga sus, respectiv snurul 1, il asezam in mijlocul snururilor de jos. Trecem apoi snurul 2 in partea stanga si asezam snurul 6 in mijlocul snururilor de jos. Trecem snurul 5 in partea dreapta si asezam snurul 2 in mijloc. Continuam pana ajungem la final si lipim capetele. Transferam painea pe o tava tapetata cu hartie de copt, acoperim cu un prosop umed si lasam la dospit timp de 65-75 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul.
  • Incalzim cuptorul la 185°C. Ungem painea cu oul batut si presaram semintele de susan. Coacem timp de 30-35 de minute, pana cand painea este frumos rumenita. O scoatem pe gratarul de racire si asteptam sa se raceasca in intregime, inainte de a o taia.

Share