Deserturi

Cataief ”pasarele”-Cataief assafir-specific Ramadanului

CataiefSe dizolva drojdia si zaharul in 4 linguri de apa calduta.Faina se pune intr-un bol cu sarea si se adauga drojdia; amestecand cu o lingura se adauga treptat restul de apa.Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa se odihneasca o ora, pana devine a crescut si s-au format basicute la suprafata.Se unge cu putin ulei ( ca pentru clatite) si se pune pe aragaz o tigaie neaderenta .Se pun

Cataief ”pasarele”-Cataief assafir-specific Ramadanului

Ingrediente

  • Cataieful cunoscut sub numele de cataief pasarele este diferit de cel obisnuit, placintele fiind de dimensiune mai mica( cu diametrul de cca 4-5 cm).Se umple in mod specific cu smantana sau pasta de curmale.Avem nevoie de:Pentru cataief-1 cana si jumatate de faina-1 cana si jumatate apa-3/4 lingurita drojdie uscata-1 lingurita zahar-1 varf de cutit de sare-ulei de porumb pentru uns tigaiaSau kg cataief de cofetariePentru umplutura de smantana-2 cutii de smantana Nestle cu aroma de mierePentru umplutura de curmale-100 grame pasta de curmalePentru siropul de zahar -1 cana de apa-2 cani de zahar-2 lingurite suc de lamaie-1 lingura apa de roze-1/2 lingurita esenta de vaniliePentru decor -cirese confiate-fistic-marmelada de fructe( capsuni,lamaie,portocala)-sirop de curmale

Mod de preparare

  • CataiefSe dizolva drojdia si zaharul in 4 linguri de apa calduta.Faina se pune intr-un bol cu sarea si se adauga drojdia; amestecand cu o lingura se adauga treptat restul de apa.Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa se odihneasca o ora, pana devine a crescut si s-au format basicute la suprafata.Se unge cu putin ulei ( ca pentru clatite) si se pune pe aragaz o tigaie neaderenta .Se pune o lingura din mixtura de aluat.Se coace pana baza devine aurie;se coace doar pe o parte, suprafata ramane plina de goluri de aer. Se scot clatitele pe un platou si se lasa sa se raceasca.In Ramadan nu pregatesc acasa cataieful; se face zilnic proaspat la cofetarii si fac economie de timp.Siropul de zaharSe pune apa la fiert si se adauga restul ingredientelor.Se lasa la fiert pana se ingroasa, adica ia o consistenta asemanatoare cu cea a mierii de albine.Se adauga apa de roze pentru un plus de aroma.Cataieful cu smantanaSe preseaza capetele de la placinte doar pe jumatate si se umplu cu smantana.Nu se inchid complet.Se aseaza pe un platou si se decoreaza cu cirese confiate, fistic macinat, marmelada sau sirop de curmale.Se servesc imediat; se pot presara cu putin sirop de zahar daca le dorim mai dulci.Cataieful cu pasta de curmalePe fiecare placinta se pune o cantitate mica de pasta de curmale si se inchide, presand bine capetele.Se prajesc in tigaia de placinte in ulei pana devin aurii apoi se scufunda in siropul de zahar.Se scot din sirop cu o lingura cu orificii pentru a se putea scurge plusul de sirop.Se pun pe un platou si se servesc calde.Pofta buna!

Share