Deserturi

Casuta din turta dulce 2019

Pentru aluat, se da pe razatoare margarina sau untul rece, se adauga ouale, mierea, cacaua, condimentele, praful de copt si amidonul. Se amesteca si se adauga in ploaie si faina cernuta, atat cat cere aluatul (aprox 400 g am avut eu nevoie, dar daca mai aveti nevoie, mai adaugati). Se framanta pana se obtine un aluat bun de intins, dar pufos. Acest tip de aluat este fraged dar si fragil, de aceea

Casuta din turta dulce 2019

Ingrediente

  • Pentru casuta:250 g margarina Unirea;3 oua,200 g miere,2 linguri cacao neagra Dr. Oetker,1 lingurita amidon din porumb Dr. Oetker,1 lingurita mix mirodenii Belbake (anason stelat, coriandru, ghimbir, scortisoara, cuisoare, cardamon),500 g faina,1 plic praf de copt Dr. Oetker,Dropsuri cu fructe pentru geamuri,Pentru decor:1 albus,110 g zahar pudra vanilat,1 lingura zeama de lamaie,200 g ciocolata alba,Coloranti alimentari naturali pudra: orange si verde,O lingura zeama de la salata de sfecla rosie,fulgi de zahar, dupa gust,fulgi de cocos, dupa gust,Dropsuri pentru decor,rulouri de napolitana

Mod de preparare

  • Pentru aluat, se da pe razatoare margarina sau untul rece, se adauga ouale, mierea, cacaua, condimentele, praful de copt si amidonul. Se amesteca si se adauga in ploaie si faina cernuta, atat cat cere aluatul (aprox 400 g am avut eu nevoie, dar daca mai aveti nevoie, mai adaugati). Se framanta pana se obtine un aluat bun de intins, dar pufos. Acest tip de aluat este fraged dar si fragil, de aceea se manevreaza cu grija.Piesele:Se imparte aluatul in mai multe bucati. Se intinde prima foaie de aluat, potrivita ca grosime, pe masa presarata cu (aprox 100 g) faina.Se schiteaza pe hartii, piesele pentru casuta si se decupeaza.Se asaza pe rand cate o schita peste aluat, apoi se taie din aluat in jurul schitei, cu un cutit ascutit trecut prin faina, pentru a pregati piesele, una cate una: fatada, peretii laterali, spatele si acoperisul. Aluatul ramas se framanta si se intinde din nou pentru restul pieselor: renii si sania Mosului. Pentru geamuri se folosesc dropsuri sparte, care se vor topi si vor acoperi frumos spatiile pentru geamuri.Se transfera piesele (atatea cate incap) in tava pregatita cu foaie de copt si se da la cuptor aprox 10 min fiecare tava (nici prea pufoase pentru ca se vor rupe, dar nici prea uscate pentru ca se vor crapa). Dupa ce scot din cuptor, se lasa la racit in tava 5-10 minute, apoi se scot pe un platou sau gratar de racire. Piesele cu geamuri sunt mai fragile, trebuie sa se usuce si sa se raceasca bine in tava inainte de a le muta.Pentru sanie am decupat din foaia de aluat piesele necesare, ajutandu-ma de o schita facuta pe o hartie, iar pentru reni am avut o forma de patiserie.Pentru glazura:Se bate albusul spuma, cu mixerul, se adauga zeama de lamaie si zaharul pudra vanilat, in ploaie, amestecand bine.Se umple un pos cu glazura alba si se ung marginile peretilor casei, sa se lipeasca. Veti avea nevoie sa va mai ajute cineva. Se sprijina peretii de niste pahare inalte. Se lasa un pic la uscat, se indeparteaza cu grija paharele si se adauga si acoperisul. Anul acesta tata mi-a dat ideea sa gauresc cu o scobitoare cele doua piese pentru acoperis si sa le leg cu ata ca sa stea bine, sa nu mai alunece, iar cand se incheaga bine casuta, se desfac atele.Am folosit si ciocolata alba topita si racita, cu care am umplut un pos. Daca vreti si culori, dati deoparte din ciocolata in doua castronele pentru a amesteca impreuna cu colorantul alimentar natural pudra ( verde).Eu nu am mai avut rosu si, pentru ca aveam mare nevoie de el, am improvizat facand mai multe teste. Iata cum puteti obtine rosu natural: o lingura de zeama de la salata de sfecla rosie (care contine si otet, dar nu-i nimic), se amesteca impreuna cu ciocolata alba (puneti 2 linguri de ciocolata la inceput, apoi adaugati treptat) la inceput pare ca se branzeste, dar pe masura ce adaugati ciocolata, veti vedea ca prinde consistenta.Se glazureaza cu ciocolata si cu glazura de albus si se decoreaza dupa gust.Nota: Glazura are tendinta sa se usuce repede, totusi casuta se va usca abia in 24 de ore, de aceea trebuie manevrata cu grija.Nota: De asemenea, aveti grija ca in bucatarie sa fie aerul uscat, sa nu pregatiti alta mancare simultan, deoarece aburul, umezeala sau caldura vor afecta aluatul (se inmoaie si se lipeste).Timp de pregatire aluat: 10 minTimp de coacere: 10 min fiecare tavaTimp de decorare: 2 hTimp de uscare pentru toata casuta: 24hPofta Buna si Craciun Fericit!Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/12/casuta-din-turta-dulce-2019.html

Share