Romaneasca

Castraveti covasiti (murati la soare)

Reteta de castraveti covasiti sau castraveti murati la soare difera de la o zona la alta, dar in principiu ingredientele de baza sunt aceleasi. Sunt cele mai bune muraturi de vara, un deliciu care ne aminteste de mama sau de bunica. Reteta este simpla, iar in cateva zile, in functie de cat de cald este, va puteti infrupta deja din delicioasele muraturi de vara.

Se spala bine castravetii sub un jet de apa, apoi se taie capetele si se cresteaza in cruce, la ambele capete, cam de 1.5-2 cm adancime. Se curata hreanul si se taie in fasii. Usturoiul se curata. Ardeii iuti se taie in doua, dar nu se despica de tot.. In borcanele dinainte spalate bine, se asaza castravetii unul langa altul, dupa ce pe baza borcanelor am pus marar si 2 catei de usturoi. Printre c

Castraveti covasiti (murati la soare)


Portii

15

portii


Timp preparare

30

minute


Timp gatire

30

minute

Ingrediente

  • 3 kg castraveti

  • 1 buc hrean

  • 1 legatura marar uscat

  • 4 buc ardei iute

  • 8 catei usturoi

  • 2 felii paine

  • 3 linguri sare

  • 3 l apa

Mod de preparare

  • Se spala bine castravetii sub un jet de apa, apoi se taie capetele si se cresteaza in cruce, la ambele capete, cam de 1.5-2 cm adancime. Se curata hreanul si se taie in fasii. Usturoiul se curata. Ardeii iuti se taie in doua, dar nu se despica de tot.
  • In borcanele dinainte spalate bine, se asaza castravetii unul langa altul, dupa ce pe baza borcanelor am pus marar si 2 catei de usturoi. Printre castraveti punem fasii de hrean si peste primul rand de castraveti adaugam alt rand de marar si usturoi si un ardei iute. Adaugam un alt rand de castraveti.
  • In borcanele cu castraveti, punem apa pana la gura borcanului, apoi o rasturnam intr-o oala. La un litru de apa se pune o lingura rasa de sare. Eu am pus muraturile in borcane de 3 l, asa ca am pus 3 linguri cu sare. Punem saramura pe foc, pana se incalzeste (dar sa nu fiarba, sa se poata tine degetul in apa), apoi o rasturnam din nou in borcan. Deasupra punem un colt de paine, acoperim borcanul cu o farfuriuta si lasam la soare sa se mureze vreo 3 zile. Se gusta castravetii si daca nu sunt destul de acri, se mai lasa o zi la soare. Se arunca painea de deasupra.

Share