Carne si fripturi

Cartofi gratinati, cu piept de pui la cuptor

Se pregatesc ingredientele, care se vor pune in straturi, intr-un vas termorezistent. Trebuie sa aveti in vedere ca pieptul de pui, untul si ceapa vor fi puse in doua straturi, iar cartofii si cascavalul in trei straturi (ca sa impartiti de la inceput cantitatile, in mod corespunzator si suficient).Pieptul de pui se spala, se scurge de apa, se scoate de pe os si se curata de piele, vite si cartilagii, dupa care se taie cubulete.Se curata cartofii, se spala si se taie rondele de aproximativ 5-6 mm grosime.Se curata ceapa, se spala si se taie felii.Se razuie cascavalul pe razatoarea mare.Se unge cu unt un vas termorezistent si se pune in el un strat de felii de cartofi, peste care se pune o jumatate din cantitatea de cubulete de piept de pui, Se condimenteaza cu sare, piper, boia de ardei si cimbru, dupa care se pun rondele de la 1/2 ceapa (desfacute in ineluse), 1/2 din cantitatea de unt (taiata in felii subtiri si distribuita pe toata suprafata). Peste aceste straturi se presara o treime din cantitatea de cascaval razuit, dupa care se pune din nou un strat de cartofi, pieptul de pui ramas, se condimenteaza si se continua cu ceapa ramasa (tot ineluse), restul de unt (taiat si distribuit la fel), a doua treime de cascaval razuit si la urma se acopera totul cu inca un strat de felii de cartofi.Se presara pesmet pe toata suprafata, se acopera vasul cu capacul (sau cu folie de aluminiu) si se da la cuptorul preincins, la foc mediu pentru 30 de minute.Dupa acest interval de timp, se scoate vasul din cuptor, se ia capacul (folia de aluminiu) se presara cea de-a treia parte de cascaval razuit si se da din nou la cuptor, pentru inca 20 de minute.Cand cartofii s-au rumenit frumos, se scoate vasul din cuptor si mancarea poate fi servita imediat, eventual cu o salata asortata de rosii si castraveti. Nu se serveste si paine, pentru ca mancarea are multi cartofi.

Folositi cartofi roz, care se comporta foarte bine (nu se sfarama) la preparat. Puteti folosi doua cepe, daca va place gustul. Eu am folosit doar una, ca sa nu dea mancarii un gust pregnant. Daca vasul termorezistent nu are capac, folositi folie de aluminiu. Dupa ce vasul va sta 30 de minute, acoperit in cuptor, scoateti capacul (folia de aluminiu), presarati cascaval si dati-l din nou la cuptor, neacoperit, sa se rumeneasca/gratineze, timp de inca 15-20 minute, la foc mediu. Serviti preparatul cald, pentru ca are unt si cascaval topit, care e bine sa nu se raceasca/intareasca si pentru ca mirosul emanat, inca de cand este in cuptor, este foarte imbietor.

O mancare absolut delicioasa, consistenta si imbietoare, chiar si pentru cei care nu prea agreeaza pieptul de pui. In plus, este oarecum dietetica, fara prajeli, foarte usor si rapid de facut. Pentru preparare, acest fel de mancare nu cere mai mult de 15 minute. In restul timpului, mancarea se face singura, in cuptor.

Cartofi gratinati, cu piept de pui la cuptor

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi roz 1 piept de pui (de cca 600 grame) 150 grame de cascaval 100 grame de unt 2 linguri de pesmet 1 ceapa sare piper boia de ardei dulce cimbru

Mod de preparare

  • O mancare absolut delicioasa, consistenta si imbietoare, chiar si pentru cei care nu prea agreeaza pieptul de pui. In plus, este oarecum dietetica, fara prajeli, foarte usor si rapid de facut. Pentru preparare, acest fel de mancare nu cere mai mult de 15 minute. In restul timpului, mancarea se face singura, in cuptor.

Share