Romaneasca

Bulz ciobanesc la gratar cu varza calita si carnati afumati

Cine a zis ca bulzul se poate face doar la stana? Nostalgia mirosului mamaligutei arse pe jar ne poate duce la fapte de vitejie: sa facem bulzul pe gratarul de acasa…

Pentru asa mandrete de mancare ciobaneasca trebuie sa ne pregatim temeinic: facem din vreme o mamaliguta ferma, socotind la o masura de malai, trei masuri de apa si o lingura de ulei. Amestecam din cand in cand, poate ceva mai des decat la o mamaliguta pripita, fiindca aceasta este mai densa si va fierbe cel putin 20-25 de minute inainte de-a fi pusa pe gratar.. Dupa ce am fiert-o pana se desprind

Bulz ciobanesc la gratar cu varza calita si carnati afumati


Portii

4

portii


Timp preparare

25

minute


Timp gatire

25

minute

Ingrediente

  • 200 gr faina de malai

  • 600 ml apa

  • 1 lingurita sare

  • 5 linguri ulei

  • 200 gr branza de burduf

  • 1 buc varza acra

  • 2 buc ceapa

  • 2 lingurite boia afumata

  • 1 lingurita cimbru uscat

  • 1 lingurita piper

  • 4 buc carnat afumat de casa

  • 4 linguri smantana fermentata (acra)

Mod de preparare

  • Pentru asa mandrete de mancare ciobaneasca trebuie sa ne pregatim temeinic: facem din vreme o mamaliguta ferma, socotind la o masura de malai, trei masuri de apa si o lingura de ulei. Amestecam din cand in cand, poate ceva mai des decat la o mamaliguta pripita, fiindca aceasta este mai densa si va fierbe cel putin 20-25 de minute inainte de-a fi pusa pe gratar.
  • Dupa ce am fiert-o pana se desprinde de peretii tuciului, o lasam la racorit, pana ne pregatim cateva boluri pe care le ungem cu ulei.
  • Punem in fiecare bol un linguroi de mamaliga, asternem deasupra branza de burduf sau telemeaua, si acoperim degraba cu alta portie de mamaliga. Inchidem alcatuirea in mainile unse la randul lor cu ulei si o punem pe gratarul incins.
  • Nu miscam in front: lasam bulzul pe loc, pana miroase a stana (a ars) si abia apoi ii intoarcem si cealalta fata. In felul acesta, nu riscam sa ni se lipeasca de gratar – dupa ce prinde o frumoasa si crocanta crusta si urmele gratarului se adancesc in mamaliguta galbena, puteti fii siguri ca nu se va fi lipit si ca branza din mijloc este topita. La servire, ea se revarsa din causul mamaligutei spre marea placere a meseanului.
  • In timp ce fierbe malaiul viitoarei mamaligute, taiem fideluta o varza acra, doua cepe si le punem la calit pe celalalt foc, in patru linguri de ulei. Amestecam din cand in cand, pana se inmoaie si simtim aroma rumenirii. Presaram in acest moment boia dulce sau afumata, de care avem, poate o lingurita de cimbru, daca varza nu a fost suficient de bine condimentata in saramura, sare si piper dupa gust.
  • Crestam frumos carnatii afumati si-i punem pe gratarul incins. Ii prajim pe ambele parti si-i pastram pe un platou cald, pana le vine randul.
  • Servim fierbinte de tot: un bulz, o lingura de varza calita si-un carnat, cu smantana acrisoara pentru echilibru.

Share