Ciorbe/supe

Bors din mugur de vitel, cu cartofi

Carnea de vitel se spala si se pune la fiert, la foc iute, in apa rece. Cand se ridica spuma la suprafata, se aduna si se arunca, dupa care se adauga in oala, cand este cazul, apa fierbinte.Intre timp se curata si se spala legumele.Se aleg frunzele de patrunjel, se spala, se zvanta si se taie fin.Ceapa se taie marunt si se caleste usor, pana ce se inmoaie si devine transparenta.Se maruntesc morcovii, patrunjeii si telina si se calesc in tigaie peste ceapa, la foc mic, ca sa se patrunda si sa se inmoaie.Rosia se taie cubulete si se caleste, de asemenea, cu celelalte legume, la foc mic.Cand carnea a fiert, se strecoara supa, se alege carnea de oase si zgarciuri, dupa care se portioneaza.Se pune la fiert supa strecurata cu bucatile de carne si cu cartofii taiati cubulete.Dupa doua-trei clocote se adauga in oala legumele calite si se mai lasa pe foc, pana ce cartofii sunt aproape fierti. Atunci se adauga si borsul, se condimenteaza cu sare si piper, se mai lasa la fiert inca un clocot-doua, dupa care se presara patrunjel tocat si se opreste focul de la aragaz.Se acopera oala cu un capac si dupa 10-15 minute de odihna, borsul poate fi servit. Se poate servi cu ardei iuti (murati, sau proaspeti) si cu smantana, dupa dorinta.

Fierbeti carnea la foc iute, pana ce se aduna spuma deasupra, apoi, dupa ce spumuiti, reduceti puterea focului. Cand zeama din oala scade, la fiert, adaugati apa fierbinte, nu rece. Nu caliti prea tare ceapa, ca sa nu se arda si sa devina amara, ci inmuiati-o doar putin, ca sa ramana dulce si placuta la gust. Supele de carne trebuie neaparat strecurate, pentru a nu scapa aschii de oase in mancare. Dupa ce a fiert, alegeti carnea de pe oase inainte de a o pune din nou in oala de supa. Nu este prea placut sa vedem pe cineva taind carnea cu cutitul in farfuria de ciorba/bors. Si nici nu se poate lasa carnea la urma, cand nu mai este zeama in farfurie. Carnea trebuie mancata odata cu zeama. Adaugati carnea portionata la fiert, odata cu cartofii, pentru a mai fierbe putin. Legumele calite nu trebuie adaugate in supa la fiert, odata cu cartofii, ci mai tarziu, pentru ca ele sunt semipreparate, prin calire. Nu fierbeti excesiv preparatul, ca sa nu se terciuiasca legumele, cartofii in special. Adaugati borsul inainte de ultimul clocot, apoi condimentati cu sare si piper. Aceste condimente sunt suficiente, pentru a da un gust bun borsului. Nu faceti abuz de condimente! Presarati patrunjelul tocat dupa ce ati oprit focul de la aragaz.

Provocarea GastroArtAm fost intrebata de cineva care stie cat de mult tin la ciorbe/supe/borsuri cum de nu am inscris nici o reteta in concurs. O fac acum, dar din spirit de competitie si nu cu gandul la castig, mai ales ca toata viata m-am condus, in tot ceea ce am intreprins, dupa un principiu contrar regulamentului acestui concurs. Decat sa fac ceva nou (altceva), necunoscut si neverificat in r

Bors din mugur de vitel, cu cartofi

Ingrediente

  • 1,200 kg mugur de vitel 6 cartofi roz 4 morcovi 2 patrunjei 1/2 telina 1 ceapa galbena 1 rosie mare ulei de floarea soarelui, pentru calit legumele sare piper 1 litru de bors preparat in casa 1 legatura de frunze de patrunjel

Mod de preparare

  • Provocarea GastroArtAm fost intrebata de cineva care stie cat de mult tin la ciorbe/supe/borsuri cum de nu am inscris nici o reteta in concurs. O fac acum, dar din spirit de competitie si nu cu gandul la castig, mai ales ca toata viata m-am condus, in tot ceea ce am intreprins, dupa un principiu contrar regulamentului acestui concurs. Decat sa fac ceva nou (altceva), necunoscut si neverificat in raport cu gustul oamenilor, am preferat sa fac mai frumos, mai bun, mai bine… Ceva care place sigur si nu nedumereste intr-atat, incat reactia cea mai amabila sa fie: Interesant!…Asadar borsul de fata este o propunere noua pentru mine, din moment ce pana acum, din mugur de vitel faceam mai ales supe. Totusi, daca ma gandesc ca atunci cand am postat reteta de supa de mugur de vitel, cu chimion, au fost persoane care nu mai auzisera de acest tip de carne, poate ca este, in definitiv, ceva nou…In fapt, am preparat acest bors pentru ca tocmai se terminase ieri ciorbita si pentru ca sotului ii place mult gustul acrisor al borsului pe care-l prepar in casa, dupa reteta: https://www.retete/retete/cum-se-umple-borsul-83506.htmlDin ingredientele de mai jos am facut o oala de 4 litri de bors din mugur de vitel, cu cartofi.

Share