Deserturi

Amandine de casa

Una dintre prajiturile mele preferate in copilarie, atunci cand mergeam la cofetarie, era amandina. Asta dupa eclere si Ora 12. Reteta originala presupune folosirea de zahar ars la blat, in loc de cacao, iar glazura se face din fondant. Din rationamente calorice, am folosit glazura de ciocolata in locul fondantului (care mi se pare si nesanatos) si am preferat sa folosesc cacao la pandispan, in locul zaharului ars. Am incercat sa ma abat cat mai putin de la reteta clasica. I-am spus amandina de casa, pentru ca, evident, nu este ca aceea de la cofetariile de odinioara. Insa va asigur ca a iesit delicioasa.

Blatul: Se bat spuma albusurile cu un praf de sare, se adauga treptat 4 linguri de zahar, 1 lingurita de esenta de vanilie, galbenusurile, uleiul, 2 linguri de cacao, 4 linguri de faina, praful de copt si se amesteca bine. Se obtine o compozitie cremoasa care se toarna intr-o tava pregatita cu foaie de copt si se coace la foc mic pana trece testul scobitorii. Se lasa la racit. Blatul acesta este u

Amandine de casa


Portii

16

portii


Timp preparare

55

minute


Timp gatire

55

minute

Ingrediente

  • 4 buc ou

  • 11 linguri zahar

  • 2 lingurite esenta de vanilie

  • 150 ml ulei de floarea soarelui

  • varf de cutit sare

  • 4 linguri cacao

  • 4 linguri faina alba

  • 10 gr praf de copt

  • 400 ml apa

  • 2 lingurite esenta de rom

  • 150 gr ciocolata neagra

  • 70 gr frisca lichida

  • dupa gust lapte

  • 200 gr unt

Mod de preparare

  • Blatul: Se bat spuma albusurile cu un praf de sare, se adauga treptat 4 linguri de zahar, 1 lingurita de esenta de vanilie, galbenusurile, uleiul, 2 linguri de cacao, 4 linguri de faina, praful de copt si se amesteca bine. Se obtine o compozitie cremoasa care se toarna intr-o tava pregatita cu foaie de copt si se coace la foc mic pana trece testul scobitorii. Se lasa la racit. Blatul acesta este unul clasic si mai usor.
  • Siropul: Se prepara siropul din apa si 3 linguri de zahar, se da de pe foc, se adauga esenta de rom si se lasa la racit.
  • Crema de unt: Se amesteca untul cu mixerul pana se deschide usor la culoare, se adauga 4 linguri de zahar, un praf de sare, 1 lingurita esenta de vanilie si 2 linguri de cacao. Se amesteca pana devine consistenta.
  • Pandispanul se taie in patrate. Fiecare patrat se taie in doua foi si se insiropeaza. Se umple cu crema, avand grija sa pastram 3 linguri cu crema pentru decor si se pun capacele (partea de sus a prajiturii).
  • Glazura: Se incalzeste pe foc mic 50 ml frisca lichida (avand grija sa nu fiarba), se da de pe foc, se adauga 100 gr ciocolata maruntita si se amesteca pana se topeste ciocolata. Se subtiaza cu lapte, dupa gust (eu am pus mai mult, de aceea a iesit mai deschisa la culoare), pana obtineti consistenta dorita si amestecati. Se lasa la racit 1-2 minute, apoi se toarna peste fiecare patrat de prajitura.
  • Se da prajitura la rece cam 10 minute, astfel incat sa se intareasca glazura, apoi se scoate, pentru a decora cu crema de unt. Optional, puteti adauga 1-2 linguri de frisca (batuta, nu lichida) in crema si apoi ornati prajiturile cu flori de crema.
  • La final, se decoreaza cu bucatele de ciocolata fiecare prajitura. Se da la rece pana la servire.

Share