Untul rece se taie bucati si impreuna cu oul, faina si apa rece se amesteca foarte bine (eu am folosit robotul) pana ce untul este incorporat complet in aluat. Obtinem o bila de aluat pe care o pastram cel putin o ora in frigider.Scoatem aluatul si pe masa infainata il intindem intr-o foaie, nu foarte subtire.Decupam aluatul in cercuri sau ne folosim de marginea formelor de tarta . Asezam fiecare cerc/ floare de aluat direct in forma de tarta. Presam cu degetele toata suprafata pentru a lua forma tavitelor de tarta.Intepam aluatul pe toata suprafata cu o furculita ca sa nu se umfle la copt ( partea asta am uitat s-o fac, dar m-am descurcat cu ele si umflate :)) ). Coacem in cuptorul preincalzit, la foc mediu, circa 15-20 minute, pana devin usor aurii si se desprind foarte usor de peretii formelor. Le lasam sa se raceasca cu fata in jos ca sa isi pastreze forma.Cand s-au racit complet, le putem umple cu diverse creme/salate.
Nu vom unge formele cu grasime, intrucat aluatul contine destul unt cat sa nu se lipeasca de peretii acestora.Violeta spune ca putem pastra cosuletele la congelator chiar si o luna, eu le-am umplut in aceeasi zi pe toate :)Am postat o poza cu tarta in sectiune, pentru a se observa straturile aerate din aluat.
Aluat fraged pentru tarte aperitiv
Ingrediente
-
250 gr faina125 gr unt rece50 ml apa foarte receun ou
Mod de preparare
- Reteta preluata de la Violeta Postolache, careia-i multumesc :-*Se obtin cosulete fragede si aerate ce se pot umple cu orice combinatii de creme/salate pentru aperitive.